Itt minden szubjektív

A 10 legrosszabb dolog, ami egy introvertálttal történhet

2016/05/31. - írta: BDominika

Számos félreértésre adhat okot, ha nem tudjuk, mire számíthatunk egy befelé forduló embertől, valamint sok kellemetlen szituációtól menthetjük meg mind magunkat, mind őt, ha tisztában vagyunk vele, mivel lehet leginkább zavarba hozni. 

A huszadik század elején egy svájci pszichológus hosszas gondolkodás és analizálás után kettő fő, és négy alcsoportra osztotta az emberi személyiséget. A fiatalember Carl Gustav Jung volt, a két fő személyiség csoport pedig a introvertált és az extravertált. Elmélete alapjául az szolgált, hogy az emberek vagy a külvilág eseményeiből, vagy a személyes bensőjükből szerzik energiáikat. A négy alcsoport pedig a két fő típuson belüli különbözőségeket hivatott jelezni. 

  • érzékelő
  • intuitív
  • gondolkodó
  • érző

Fontos tudni, hogy az emberiség nagy része nem tartozik tisztán egyik csoporthoz sem, ám dominanciát felfedezhetünk mindannyiunknál.

A két fő csoport közötti eltérések - mint korábban írtuk - abból adódnak, hogy míg a tipikus introvertált személyiség szívesebben tölti otthon egy jó könyv mellett a péntek estéjét, addig az extravertált már napokkal előtte a hétvégi programot szervezi, barátokat toboroz, és súlyos csapásként fogja fel, ha az intorvertálthoz hasonlóan otthon kellene maradnia egyedül. Ebben az esetben hajlandó még arra is, hogy magában nekivágjon az éjszakának abban reménykedve, hogy időközben úgyis összeakad pár ismerőssel, vagy netán új barátságokat köt, sőt, ettől még izgalomba is jön. Mindez az introvertált személy számára felér egy kínvallatással, és már az első percek után azt is hajlandó lenne bevallani, amit el sem követett, csak ne kelljen egyedül egy zsúfolt bárba betérnie.

A mai gyorsan pörgő és a közösségi médiától hangos világot az introvertált személyiségek kevésbé tartják otthonosnak és jól élhetőnek.  

Mutatunk 10 konkrét élethelyzetet, amit érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk megkeseríteni befelé forduló embertársaink mindennapjait.

1. Kötelező céges buli

Sőt, ami még rosszabb, háromnapos csapatépítő tréning a munkatársakkal. Rémálom, menekülési útvonalak nélkül.

intro8.jpg

Kép

2. Elküldik egy fontos konferenciára

Okoz számára némi gyomorgörcsöt, ha egyedül kell megjelennie vadidegenek között vadidegen helyen. Még akkor is, ha a szakmai előmenetele szempontjából hasznosak az előadások, a kávészünetek megbocsáthatatlanok számára.

intro9.jpg

Kép

3. Melléülnek a buszon

Főleg, ha van még egy csomó hely máshol. Képes felállni, és a busz hátuljába állni. 

intro7.jpeg

Kép

4. Folyamatos zaj

Mivel az introvertált személy számára létfontosságú az egyedüllét, a csend és a nyugalom, ha ezt megvonják tőle, és nincs lehetősége elvonulni, bizonyos idő után kimerülnek az energiatartalékai. Kétségbeesett és ingerült lesz. 

Könyvajánló! Az elmúlt években nagy sikert aratott Susan Cain: Csend - A hallgatás ereje egy harsány világban című könyve, amely részletesen és mélyrehatóan járja körül a témát, kiemelve az irtoverzió előnyeit.

5. Tömeg

Alapvetően a befelé forduló személy nem jár forgalmas áruházakba, ha teheti, interneten intézi a vásárlásait. Ilyen módon aztán végképp nincs tisztában a mindenféle kuponnapok hatalmával, és ha véletlenül pont egy ilyen happening alkalmával toppan be egy bevásárlóközpontba, már az első ajtónál pánikrohamot kap, ha pedig meglátja, hogy küzdenie kell egy-egy ruhadarabért, elborzadva átkozza a pillanatot, amikor kilépett a lakásából.

intro2.jpg

Kép

6. Alig pár ember

Ez, ha lehet, még rosszabb a tömegnél. Ott ugyanis a kezdeti sokk után észrevétlennek lehet maradni, ha viszont csupán pár vadidegen ember van egy helyiségben, és oda kell belépnie, akkor még az is előfordulhat, hogy azzal a lendülettel vissza is fordul.

Az introvertált gyerekek számára rémálom az iskolai csapatmunka.

7. Pletyka

Ez a zajnak egy másik formája. A felszínes csevegés különböző általa ismert vagy ismeretlen embert emlegetve csak fárasztják és fokozzák a zavarát.

intro3.jpg

Kép

8. Beszélgetés kezdeményezése

Például egy parkban vagy erdőben sétálva valaki odalép hozzá, és megszólítja. 

Tudtad? 2011 óta január 2-án tartják meg az introvertáltak világnapját.

9. Megalománia

Bár egy introvertált személy is lehet perfekcionista, a túlzott nárcizmus és a megalománia egyenesen kiborítják. 

intro6.jpeg

Kép

10. Meglepetés!

Felejtsd el a meglepetésbulikat! Ha tartotok a munkahelyen névnapozásokat, az introvertált ha teheti, aznapra szabadnapot vesz ki. Nincs számára rémisztőbb, mint ilyen módon a figyelem középpontjába kerülni. 

intro4.jpeg

Kép

Akkor semmit sem szabad?

Félreértés ne essék, a  befelé forduló személy is szeret (bizonyos korlátok közé szorított) társas eseményeken részt venni, csak nem ezekből nyeri az energiáit. Igaz tehát, hogy nem minden introvertált antiszociális. Van humorérzéke, kellemesen lehet vele időt tölteni, szívesen mélyül el különböző kérdésekben, kedvét leli bizonyos témák körüljárásában, kutató beállítottságú. 

Susan Cain TED-en adott előadása során jól érthetően beszélt az introvertáltak és az extravertáltak közötti különbségről:

 

További olvasnivaló:

http://vs.hu/magazin/osszes/ne-kergesse-az-oruletbe-az-embertarsait-0102#!s0

http://old.ektf.hu/hefoppalyazat/pszielmal/jung_tipolgija.html

Illusztrációk: 

https://www.facebook.com/DoodleTimeSarah

http://wheresmybubble.tumblr.com/

http://www.madebymarzipan.com/

 

Faliújság a Facebookon

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr58756820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2016.06.01. 16:33:51

Nem "extravertált", hanem extrovertált.
Ettől eltekintve jó cikk.

Szalay Miklós 2016.06.01. 19:05:35

Egy összefoglaló általában a legjellemzőbb embertípusokról, beleértve az introvertált-extrovertáltakat is.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid063

(A legfelső sor a kép tetején, "Embertípusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Gino 2016.06.01. 20:29:11

@BDominika: Gondolom te nem introvertált vagy. Sok pont stimmel, az első három pl teljesen akár tízéves munkaviszony mellett is, de néhány felszínesnek tűnik.
Pl. Én néha inkább eltévedek egy másik városban, minthogy megkérdezzek valakit, de fordított helyzetben szívesen válaszolok.
A beszélgetés kezdeményezése tényleg gáz, de csak úgy ha az introvertáltnak kell kezdeményezni.
Utólag sorra véve akár baráti, akár szerelmi kapcsolataimat, szinte mindegyikben a másik kezdeményezett, vagy valami miatt össze voltunk "zárva" egy légtérbe és beindult magától.

Ha nekem kell fenntartani egy tartalom nélküli beszélgetést (pletyka, csevegés..), akkor az a buli meghalt, de ha van más központi figura, vagy a beszélgetéshez tartalom, akkor semmi gond.
Szóval egy introvertáltnak hosszútávon pont szüksége van a külső hatásokra. Csak kevesebbre, mint amennyit egy extrovertált szükségesnek gondol.

A finneket introvertáltnak tartják:
- Mi a különbség az introvertált és az extrovertált finn között?
- Az, hogy míg az introvertált finn beszélgetés közben a cipőjét, addig az extrovertált a te cipődet nézi.

BDominika 2016.06.01. 20:37:30

@Gino: Már hogyne lennék introvertált! Ne felejtsük el, hogy nem kétféle embertípus létezik, még ha csak és kizárólag egyedül Jungnak van igaza a pszichoanalitikában, akkor is minimum nyolcféle embertípus létezik.
Egyértelmű, hogy egy introvertált inkább eltéved, bár én azt mondanám, hogy magától és az őt körülvevő jelekből rájön, merre kell a jó irányba menni. A beszélgetés kezdeményezése meg mindkét irányból zavarhatja, nem csak akkor, ha neki kellene indítani. Bár kétségkívül az is hidegrázós élmény. Egy erdőbe pl. az introvertált pont kikapcsolódni megy, nem diskurálni.
A finnes poén jó! :)

csakférfi 2016.06.01. 22:42:30

@BDominika: Ha "introvertáltak" lennének a normális emberek,akkor az extrovertáltak lennének a "bolondok".
A világ békésebb és kiszámíthatóbb lenne.tehát sajnos Jungnak és Freudnak is szüksége volt az extrovertáltak "mániáira" hogy ők a saját nagyságukat bizonyítva lássák.Mi ez ha nem önigazolás keresése.mellesleg az unatkozó városi kényelmes emberre mi várna ha nem "őkörülötte forogna" a világ.Azért ez a típusú ember ennyire nem fontos. :)

BDominika 2016.06.01. 22:49:33

@csakférfi: Na, ez elég izgalmasan hangzik. Remélem, azért ennek a posztnak nincs olyasmi kicsengése, miszerint akár az introvertált, akár az extravertált ember kiválóbb, értékesebb vagy akár csak jobb lenne a másiknál. Nem hiszem, hogy ez így kell nézni. Nyilván vannak normális introvertáltak, de nem a befelé fordulásuk teszi őket normálissá.
"Az unatkozó városi kényelmes ember" - ezt kire érted? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy konkrétan melyik típusú ember nem fontos, csak a megjegyzés végi smileyban bízok. :)

Rébusz 2016.06.02. 05:01:49

Jó cikk, szerintem sikerült leírni a lényeget. Manapság, amikor sok nyugati típusú munkahelyen kötelezővé teszik, hogy a munkatársak együtt ünnepeljenek, vagy már a felvételnél a csapatmunkában való részvétel az elvárás, figyelmen kívül hagyják, hogy vannak introvertált emberek, akik jó munkaerők lehetnének, mert egyedül sokkal hatékonyabb munkára lennének képesek. Nyilván vannak munkakörök, ami csapatmunka nélkül nem megy, de lassan már nem lesz feladatkör a munkahelyeken introvertáltak részére. Sok sikeresnek mondható munkahelyről mondható, hogy bár a cég menedzselése jól megy, de az emberek menedzselése csak beskatulyázással történik. Ha valaki nem kávézik a többiekkel, nem vesz részt a "kötelező" reggeli egy órás bemelegítő lötyögésen, az egy antiszociális és az ilyen biztos nem is dolgozik jól. A mai facebookos stb. világ nem kedves az introvertáltnak, már gyerekkorban is mindennél előbbre való a kapcsolatépítés, mert az a "szent érvényesülés" felé vezető út.

midnight coder 2016.06.02. 07:29:21

@Rébusz: Jó cikk, sok szempontból találva érzem magamat, bár sok dolog ami itt fel van sorolva, annyira nem zavar. Ugyanakkor Pl. a több napos csapatépítő tréningek tényleg a "lőjétek le aki kitalálta" kategória. A kollégákkal amúgy is együtt van az ember napi 8 órát, ez általában bőven elég.

A másik "kedvencem" a kommunikációs tréning, amikor nagyon okos emberek kb. két nap alatt adnak le kb. 15 perc alatt átadható infót a népnek, mindezt mindenféle "érdekes" játékokkal amiket normál körülmények között leginkább óvodás korban játszik az ember.

Ami viszont kimaradt a cikkből, az az open office. Az energiám legalább felét a körülöttem lévő fehér zaj leküzdésére kell fordítani. Amúgy ezzel szerintem nem csak én vagyok így - ehhez nagyon szerintem még befelé fordulónak sem kell lenni.

mildi 2016.06.02. 08:20:52

aszociális, nem antiszociális. pici difi
és a tömeg jó. abban el lehet tűnni :)

introvertált is képes csevegni, akár hülyeségekről, felszínes dolgokról is. viszont az egész napos folyamatos interakció a többiekkel fárasztóbb, mint maga a tényleges munka.

TBal 2016.06.02. 08:28:41

@midnight coder: Hát, ja, open space. Anno ha agyalnivalóm volt, mindig elvonultam valahova, a korábbi munkahelyen volt eg párnégyzetméteres, nem használt zug, az megfelelt. Most meg 3-4 személyes irodák vannak, én vagyok egyedül introvertált a csapatban, és most sikerült egy irodában egyedül lenni, míg a többiek az összeköltözést keresték. Kollégákkal közös maszturbálást is csak ritkán csinálok, egy-egy karácsonyi ünnepségre elmegyek, aztán ott unatkozok, belemegyek egy-egy felszínes beszélgetésbe, aztán lelépek. Mondjuk ehhez hozzá tartozik, hogy egyedül nekem vannak gyerekeim az itteni csoportból, a többieknek több idejük van bohóckodni - de azelött is jobban szerettem a barátaimmal tölteni az idöt (többnyire egyszerre eggyel), mint kollégákkal.

2016.06.02. 08:48:57

@Gino: Én például nwm tévedek el, mert sikerült nagyon jól fejlesztenem a tájékozódási képességemet. De ha mégis meg kellene kérdezni valakit, nagyon ódzkodom tőle, talán 2-3-szor sikerült életemben.

2016.06.02. 09:05:49

@Rébusz:
Nem mindenki rossz csapatmunkában, aki introvertált. Én például megszokott emberekkel, munkára koncentrálva tudok jól kommunikálni, a soft talk ami nem megy. Idegen emberekkel már akadnak gondjaim munkával kapcsolatos ügyben is.

2016.06.02. 09:18:36

A tömeget pedig régen utáltam, így egy csendes, hegyes, vidéki hely volt az ideálom, szemben a nagyvárossal. Ma viszont épp fordítva, mert megtanultam a nagyvárosi tömeget random zajnak tekinteni, a nagyvárosban pedig ritkán futok össze ugyanazokba az emberekbe, sokkal könnyebben elkerülhető, hogy általam alig ismert emberek elkezdjenek beleugatni az életembe. Eközben leomlott előttem a vidéki idill, ahol meg pont hogy sokkal több emberrel kellene jópofizni.

Treff Bubi 2016.06.02. 09:39:30

Bennem talán annyi rész introvertált van, hogy a folyamatos beszéd egy idő után "túltelít". Céges meetingeken, megbeszéléseken nagyon hamar elálmosodom, de amint visszatérünk az asztalainkhoz, megint felébredek. A másik, amikor az alapvetően nyílt és kommunikatív párommal elmegyünk az Ikeába - attól az állandó zsongástól, amit a tömeg produkál, szintén gyorsan megtelik az agyam, ő meg vidáman szaladgál a sorok között.

blaubner 2016.06.02. 09:45:40

@Airnold:
bocs, de igaza van a cikkírónak: jung eredetileg "extravertáltnak" írta 1921-ben (der extravertierte typus), pedig a német köznyelv is vegyesen használja.

sőt katharine briggs és isabel myers is "a"-val vette át ("extraversion"), amikor továbbfejlesztették jung módszerét, és megalkották a mai napig széles körben használt MBTI típuselméletet.

ezért a magyarországi szakmai is hivatalosan extravertáltként használja.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.06.02. 10:16:05

Jó poszt. Csak az anitszocális szó nem helyes. Aszociális. Nincs ellene, csak tök jól megvan nélküle.

A karácsonyi buli, team event telitalálat. Már hetekkel előtte készülök rá, hogy nem megyek el.
Olykor az ebédszünet is tortúra. Nagy nehezen megszokjuk azt a pár embert akivel renszeresen el merünk járni, erre betoppan a bandába a barátságos főnök és gyűrhetem le gombócokban az ételt.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.06.02. 10:26:52

@csentecsa: Ez úgy történik, hogy látja, nem úszhatja meg, itt most be kell lépnie. Úgy érzi, rejtőzködő, kerülő taktikával csak ront, mert mondjuk 190 centi, és egy ekkora darab rejtőzködés elég feltűnő. Felturbózza magát lélekben és úgy lép be a pályára, mint a pihent cserejátékos. Becsörtet, ütemesen bekapcsolódik, pozitív megerősítést kap. Elkapja a lendület. Érvel, vitatkozik, témákat forgat meg a világ szeme előtt. Fürdik a sikerben. A pünkösdi királyság percei. A csúcson kell hibázni. Vagy sokat iszik, vagy idegesítő lesz, kifordul önmagából.
Másnapra pozitívan megerősítve próbálja meg elkerülni a helyzeteket, hogy leégesse magát.

Leylandi 2016.06.02. 10:44:00

@nagybalfasz: "Eközben leomlott előttem a vidéki idill, ahol meg pont hogy sokkal több emberrel kellene jópofizni."

Abszolút így van! Vidéken minden településen kialakult pár erőtér, ahogy felbomlottak a közösségek, és a helyi kiskirályok maguk köré gyűjtötték az alattvalókat. Ha nem tagozódsz be valamelyikbe, mint alattvaló (vagy nem küzdesz meg a főhelyig.ci-címért az ottani földesúrral vagy polgival), kiutálnak. És könnyen megteszik, mert mindenki ismer mindenkit, és rengeteg ideje van a másik dolgával foglalkozni.
Nincs ocsmányabb dolog, mint amikor a szájukra vesznek valakit, aki nem elegyedik velük - hamar lehet ott bárki a közösség számára "börtönbőljött", "pedofil", "b.uzi", meg egyéb deviáns és bukott ember. Aszt csak néz, mint a moziban, ha a helyi kamaszok nagy lóf.szokat festenek a kapujára, meg ratyizzák a gyerekek, hogy ezeknek mi bajuk, pedig csak pár jóakaró suttogott, amért nem estél hasra, mikor elmesélte, hogy tavalyelőtt egyszer elvót busszal görögbe.
Az introvertált a nagy tömegben tudja magányát igazán biztosítani.
A mai vidék egyre élhetetlenebb az átlagembernek, menekül is mindenki a városba, kint már csak az oligarchák meg a született csicskák szeretnek lakni.

Lángharcos 2016.06.02. 12:19:25

Szociális introvertált vagyok. Nehéz :D

Szeretek együtt lenni a barátaimmal, de jobb szeretem, ha ők jönnek hozzám.

Utazni csak fülhallgatóval és könyvvel tudok.

Bobby Newmark 2016.06.02. 13:28:01

@midnight coder: Nálunk most lesz másfél napos csapatépítés, de nem tréning. Mindenki, akivel eddig beszéltem erről, arra készül, hogy takonyrészegre fogja inni magát.

Így nem annyira elviselhetetlen azért... :P :D

báró Csekonics 2016.06.02. 16:18:30

@Bobby Newmark: az csak akkor gáz, ha Te vagy egyedül józan :-)

csakférfi 2016.06.02. 19:51:21

@BDominika: :) Mivel elég sokan vagyunk itt a földön mi emberek így kénytelenek vagyunk nap mint nap ítéletet alkotni egymásról.Ugyanis a zsúfolt városi élet és a munkahelyi kényszer megköveteli hogy megismerjük az embereket saját biztonságunk érdekében. Ez eddig stimm?
ha igen akkor folytatom.
A családban felnövő emberek (mi) a saját családjuk véleményét ítéletét teszik magukévá ,amit később felnőve felülírhatnak.mármint az emberekről alkotott íteletüket. Van a barátságos (szimpatikus) és van a nem barátságos( ellenszenves)
Ez is stimm?
Aki ennek az összemosására buzdít.Az bolond.ugyanis ösztöneinkben van az önvédelem a félelem.Ha ezt akarják néhányan (mai poppszichológia freud -tól Csíkszentmihályi-ig)
ez a tévedés,hogy mindenkit feltételek nélkül el kell fogadnunk.Ezt hívják liberalizmusnak és pozitív pszichológiának.
Ebben a vonulatban az intovertált az az ember aki hallgat az önnön belső hangjaira és az extrovertált akinek naponta szükséges a megerősítése a személyiségének mások által.Enélkül boldogtalan.tehát saját bennsője bizonytalan.nem megbízható...kerülendő.
Ez is stimm ?? :)

BDominika 2016.06.02. 20:02:39

@csakférfi: Mintha egy táviratot kaptam volna, csak stop helyett stimm-et írtál. :D
Ok, nézzük egyesével:
Első bekezdés ok.
Második bekezdés ok.
Harmadik bekezdés második mondata nagyon ok. Tulajdonképpen a bekezdés is. Nemrég olvastam erről egy nagyon profi cikket, de most nem jut eszembe, hogy hol.
Negyedik bekezdés nem ok. Szerintem nem lehet ennyire éles vonalat húzni az emberek között. Számomra ez még mindig egy logikai bukfenc. Egy introvertált ember is lehet bizonytalan önmagában, illetve nem minden extrovertált ember nárcisztikus pszichopata.

csakférfi 2016.06.02. 20:23:16

@BDominika:
Szerintem nem lehet ennyire éles vonalat húzni az emberek között.-----De igen kell hogy bizonyos legyél a jövődben.Ez az összemosás az ájtatosság,....a nyáj szellem, hogy minden emberben van jó.igen lehet hogy jó a matekben de lehet hogy veri a feleségét....pl.
lehet hogy vallásos és ismeri a tízparancsolatot ,de gyerekeket molesztál.
lehet hogy nagyon jó a munkahelyén , de csalja az asszonyt.
Lehet hogy nobel békedíjas,de a feleségét hagyja meghalni mert nem engedi a hite a gyógyszer használatát
és a többiés a többi....
Szerinted ?
:D --ez milyen érzetet minősít?. Mármint a jel. :)

BDominika 2016.06.02. 20:29:46

@csakférfi: Nem fogunk előbbre jutni. A legkisebb szimpátiát sem érzem az iránt, aki veri a házastársát vagy bármely más embert.
Véleményem szerint nem tudunk egyértelmű vonalat húzni az emberiség minden tagja között azzal az indokkal, hogy ő extravertált, tehát akkor minden bizonnyal, minden kétséget kizáróan szörnyeteg, ha pedig introvertált valaki, akkor jó ember. Ezzel nem értek egyet.

csakférfi 2016.06.02. 20:44:49

@BDominika:
nem kategória az inrovertált sem az extrovertál között.Pl Gandhi hagyta meghalni a feleségét.
Pl John Forbes Nash verte a feleségét .
Tehát ezen emberek a szemeben rosszak.Vannak a jók .akik semmilyen dologban nem bizonyulnak kitűnőnek mégis szerethető emberek.
Ezt kellene felvállalni hogy ezen "tulajdonságok" rosszak.ellenben a mai "modern" ember a megbocsájtásra hivatkozva annak is megbocsájt aki nem érdemli meg.köszönhetően "lelki papjainknak".Mert sokat tett az emberiségért----bakker.Ez bocsánatos bűn?? nem szín tiszta hazugság!
Tehát amit Jung beskatulyázott emberként az nem fedi a valóságot.
ilyen értelemben az extrovertált rosszabb (bizonytalanabb önmagában,befolyásolható) mint az introvertált.
Az utóbbi szimpatikusab!

csakférfi 2016.06.02. 21:11:54

@BDominika
Ítélj és élj boldogan. :) :) :)

2016.06.03. 09:03:21

@csakférfi:
Amiről beszélsz, annak semmi köze az extravertáltság-introvertáltság kérdéséhez.

0sm 2016.06.03. 10:14:22

A kollégám egy megbeszélésre indulván azt mondta: - Gyere el, meglásd, tök jó lesz.
- Kik lesznek ott? - kérdezem.
- Mindenkit ismersz. - és sorolja a neveket.
Odaérünk a tárgyalóba, vagy 10 idegen arc között ha 2-3 ismerős.
Már úgy ülök le, hogy 10 centivel alacsonyabb vagyok mindenkinél - pedig 189 cm magas vagyok - de mindhiába, 8 méteres ovális asztalt ülünk körbe, mindenki engem néz. - úgy hiszem.
Ez volt a kés, de ugye a kés a belek között forgatva jó, úgy hogy meg is forgatja bennem azzal, hogy azt mondja:
- Szerintem mutatkozzunk be, vannak újak. - miközben rám mutat, majd felém fordul és azt mondja fennhangon: - Mutatkozzál be.
Na, ekkor ugrott egy életem - macska vagyok és már csak hét van a kilencből - és ilyenkor azt gondolom, hogy "akvrvaanyjátmindenkinek!"

csakférfi 2016.06.08. 07:05:42

@nagybalfasz: :) "Amiről beszélsz, annak semmi köze az extravertáltság-introvertáltság kérdéséhez."
Mintahogy az emberi jellemnek sem az extrovertált és introvertált közti eltéréshez.
Azaz olyan embereket nevez Jung introvertáltaknak akik a -számomra - normális emberi jellemzőkkel bírnak.
S míg extrovertáltakból kb 75%-a a népességnek, tekinti mérvadónak (nem mániásnak). :) :)
Érthető? vagy pontosabban határozzam meg,az állítás helyességét.
mert hogy Jung olyan mélyen tévedett Freuddal az emberi "lélek" viselt dolgaiban hogy nem lehet nem belekötni ezen kategorizálásba.Nézhetsz trollnak vagy egyszerű paprikajancsinak,a lényegen nem változtat.
a pszichológia téved sok esetben az embereket illetően.S tudományosnak álcáz teóriákat hiedelmeket és variánsokat.Ám a miértre nem tudja a választ.Csak annyit hogy pszichoszomatikus avagy nem beteg. Ekkora marhaságokat csak a geocentrikus világkép bizonyításával lehet megfejelni.
Ezért írtam ítéljetek bátran negatívan "okos" embereket.Ha hazugság vagy ostobaság az állítás!
:)
süti beállítások módosítása