Itt minden szubjektív

Ahol a tehenek kétezer méteren legelnek

2016/08/31. - írta: BDominika

Barangolások Mauterndorf környékén

Mauterndorf Ausztria Salzburg tartományában található roppant kedves kis község. Hangulatos utcáin találhatunk akár több száz éves házakat is, a település ékének számító vár pedig az 1200-as években épült. Nem csak helyi látványosságaival bűvöli el az arra járókat, de remek kiindulópontnak számít a hegyek szerelmeseinek is, hiszen a környék tele van könnyebben és nehezebben meghódítható csúcsokkal is.

into_the_wild_1.jpg

Fent: Rotgüldensee

A főként a téli szezonban népszerű településen nyáron kisebb hőfokon történnek a dolgok, a legnépszerűbb időszak itt mindenképpen a síszezon. Erről árulkodnak a szinte minden hegyoldalban megtalálható felvonók is. A nyári túrák kedvelői azonban ilyenkor látogatják meg az 1123 m-en fekvő városkát. A környékkel való ismerkedésünket mindenképpen a kis utcák felfedezésével kezdjük, számos ablakban láthatunk pompázó virágokat, a tiszta és rendezett porták szinte hívogatják az embert, a központban található Sky Lounge nevű kilátó pedig csodás panorámával örvendeztet meg bennünket. 

mauterndorf_2.jpg

Közvetlenül a mauterndorfi kemping mellett található a Grosseck hegycsúcsra felvezető út. A nyáron működő Grosseckbahnnal megspórolhatjuk a túra legkeményebb részét, a felvonó egészen 1960 méteres magasságba röpít rövid idő alatt, így marad éppen elég energiánk felkaptatni a szomszédos Speiereck csúcsra, mely 2400 méter felett található. A táj lenyűgöző, tehénkolomp hangja töri csak meg a végtelen nyugalmat. 

 grosseck-speiereck.jpg

A csúcsról elképesztő kilátás nyílik a környező magasabb hegyekre, a szélvédettebb zugokban pedig még nyár végén is találhatunk némi havat. Érdemes kicsit elidőzni fent, hiszen a lefelé vezető út kezdeti része elég meredek és apró kavicsos, utána pedig egyenesen a sípályán ereszkedünk alá. A csúcson ülve akár ki is szemelhetjük magunknak a következő úti célt is. 

dapper_essentials.jpgSpeiereck és Obertauern

Obertauern pár percnyi autóútra található Mauterndorftól, szintén inkább a téli síszezonban forgalmasabb kirándulóhely, de itt is működik kettő felvonó a nyári túrázók nagy örömére. Mielőtt felérnénk a Seekarspitz nevű csúcsra, számos tavacskában gyönyörködhetünk. A kisgyerekes családok körében is méltán népszerű célpont számos pihenési lehetőséget is elénk tár: tó mellett kifeszített függőágyak, hütte, padok, aki pedig a kalandokat kedveli, csónakázhat vagy vízibiciklizhet is. 

basics_1.jpg

Az adrenalinhajhászoknak sem kell messzire menniük, a Silbereck nevű csúcs megmászása ugyanis csak gyakorlott túrázóknak ajánlott, nem egy részén nagyon keskeny és veszélyes az út, cserébe átkelhetünk egy kisebb vízesésen, mászhatunk hegyomláson, és hosszú percekig gondolhatjuk újra az életünket... A könnyűnek induló túra első része még elkényeztet bennünket különösen a Rotgüldensee nevet viselő tó látványával, később azonban mindenki számára világos lesz, hogy nem véletlenül helyeztek ki figyelmeztető táblákat.

untitled_design.jpg

A környék látképei

És ha már veszélyek: ejtsünk néhány szót az alpesi tehenekről is. Mindenhol ott vannak, 2000 méteres magasságban, rendkívül meredek hegyoldalakban, a túraösvény kellős közepén, hol békésen legelnek, hol az árnyékban hűsölnek, folyamatosan kolompolnak. Az utóbbi időben azonban történt néhány végzetes kimenetelű baleset, melynek során a marhák a túrázókkal együtt haladó kutyáktól megijedve borjaikat féltve emberekre támadtak. Két éve nagy vihart kavart egy eset, akkor egy német túrázó nő vesztette életét a megvadult csorda támadása miatt. Az egyre szaporább esetek miatt az osztrák hatóságok jó tanácsokkal látják el a kirándulókat. (Itt olvasható.)

 alpesi_allatok.jpg

A macska egyszerűen mauterndorfi jószág

Az alföldi vízszinthez szokott szemünk minden napszakban más és más látványtól vibrált, és csak azt sajnáltuk nagyon, hogy a nyaralásra kiszabott idő hamarabb ért véget, mint ahogyan mi azt szerettük volna. 

untitled_design_1.jpg

3 komment

Mi kerüljön a gyerek uzsonnás dobozába?

2016/08/17. - írta: BDominika

Hamarosan itt a szeptember, elkezdődik az új tanév. Ha a tanszervásárláson már túl vagyunk, és minden kiegészítő is szépen becsomagolva készen várja az első tanítási napot, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mit is csomagoljunk a kis nebulóknak tízóraira és uzsonnára. A közétkeztetési törvény értelmében felvonultatott - középen megkent - felfújt zsemle és sárgarépa karika ugyanis vajmi kevés lelkesedést szokott kiváltani az éhes gyerekekből, és többségében feljavított vacsorának sem alkalmasak. Emiatt egyre több szülő dönt amellett, hogy saját maga csomagolja gyermekének a napi élelmet.

Most mutatunk néhány ötletet arra, hogyan tehetjük izgalmasabbá és vonzóbbá gyermekeink számára a tízórai és uzsonna elfogyasztását. Egy sima szalámis kiflinél ugyanis sokkal jobban csúsznak pl. a puzzle formával kivágott szendvicsdarabok.

Lássunk néhány példát ínycsiklandozó uzsonnás dobozokra!

1. Ha tudunk, szerezzünk be osztott dobozokat, sokkal könnyebb a különféle egészséges csemegéket ilyen tárolókba elhelyezni. Az internet világában már könnyen tudunk külföldről is rendelni, de pl. a Butlers is árusít hasonló uzsonnás dobozokat.

uzsi2.jpg

Forrás

2. Íme egy másik példa nagyon praktikus uzsonnás dobozra:

uzsi3.jpg

Kép

3. Ezekkel a helyes kiszúrókkal a legkisebbek számára is könnyen fogyaszthatóvá tudjuk tenni a kenyérből készült szendvicseket:

uzsi1.jpg

Forrás

4. Az ötletesen tálalt zöldségek még azoknál is sikert aratnak, akik máskülönben nem szívesen fogyasztanak répát vagy uborkát:

uzsi4.jpg

Kép 

5. Pár apró figyelmességgel a legunalmasabb szendvics is jó móka tízóraira:

uzsi5.jpg

Kép

6. Minden napra jusson valami gyümölcs! Az ősz elkényeztet bennünket: alma, szőlő, körte, szilva, és a majd hamarosan megjelenő déli gyümölcsök mind könnyen és olcsón elérhetőek.

uzsi6.jpg

Kép 

7. Ha egyensúlyban vannak az uzsonna összetevői, nyugodtan csempészhetünk minden alkalommal egy kis nasit is az egészséges falaton mellé:

uzsi7.jpg

Kép

8. A zipzáras zacskó nagy barátja a szülőknek! Ügyeljünk rá, hogy a gyerek kellő mértékben elsajátítsa a használatát! 

uzsi8.jpg

Kép

9. Ha nem tudunk osztott dobozt beszerezni, nagy segítséget nyújthatnak a már szinte minden konyhafelszerelés üzletben kapható szilikon kelyhek, de használhatunk mini szilikon sütőformákat is:

uzsi9.jpg

Kép

Igyekezzünk változatosan etetni a gyerekeket, minden napra jusson a szendvics mellé zöldség, gyümölcs meg kedvcsinálónak némi nassolnivaló is. 

 

Szólj hozzá!

Így spórolhatsz a tanszervásárláskor!

2016/08/03. - írta: BDominika

9+1 tipp, hogy ne ürüljön ki a pénztárcád

Évről évre nagy anyagi terhet jelent a családoknak, hogy kis nebulójuk teljesen felkészülten induljon iskolába a tanév első napján. A több tízezer forintos kiadás akár még váratlan helyzetek elé is állíthatja a szülőket. Mindamellett a kisiskolások számára szinte a karácsonnyal ér fel a rengeteg új ceruza, füzet, matrica, füzetborító vásárlásának napja, és általában - pont ezért - ragaszkodnak is ahhoz, hogy ők is részt vegyenek a válogatásban.

aaeaaqaaaaaaaarsaaaajdgzzjdlodvilwfiymmtndg1zs04nta5lwqxywu1y2ixmguyna.jpg

Kép

Nos, ha a gyerekekkel indulunk neki a nagy bevásárlásnak, máris rögtön extra kiadásokkal kell számolnunk, viszont biztosra vehetjük, hogy amit ők maguk választanak ki, az tetszeni is fog nekik. Érdemes hát együtt bóklászni a sorok között, ha tehetjük, akkor vigyük magunkkal a csemetéket is. A közös vásárlás közös tanulást is jelent, ha érzi a gyermek, hogy (súlyos) értéke van az általatok vásárolt holmiknak, nagyobb becsben is fogja tartani őket. 

Viszont még így sem szükséges, hogy a gatyánk is rámenjen a beiskolázásra! Most adunk pár tippet, hogy ne ürüljön ki a családi kassza, mégis meglegyen minden, amire valóban szükség van, és még jól is érezzétek magatokat közben. 

1. Tervezz!

Mielőtt vásárolni indultok, mindenképpen nézzétek át az előző évről maradt holmikat. Maradtak-e üres füzetek, jó ceruzák, beszáradt-e a tempera, folyik-e még a Technokol? Van-e még tankönyvborító, vág-e az olló, jó-e a tolltartó? Miután ezzel megvagytok, írjatok listát azokról a dolgokról, amelyeket vagy a tanár említett, vagy az évek tapasztalata alapján gondolni véltek, hogy szükséges. A listát rögtön tedd is bele a pénztárcádba, nehogy otthon felejtsétek. Vásárlás közben ragaszkodj ahhoz, hogy csak a felírt dolgokat vásároljátok meg! Ez alól csak az a kivétel, ha a listán nem szereplő holmi valóban szükséges lesz.

the-shopping-list-80509174.jpg

Kép

2. Egyél előtte!

Alaptétel, hogy üres gyomorral nem intézünk bevásárlást! Semmilyen bevásárlást. Az éhes ember hamarabb fárad, könnyen ingerült és türelmetlen lesz, illetve hajlamosabb olyan dolgokat is megvásárolni, amelyekre amúgy semmi szükség. Valamint ha éhes vagy, gyorsan szeretnél végezni, aminek viszont megvan az a kockázata, hogy kimarad valami.

3. Tegyél félre!

Ha egyszeri kiadásnak nagyon megterhelő számotokra a tanévkezdés, érdemes pár hónappal előtte bizonyos összeget félre tenni a cél érdekében. (Igen, ez a tipp már eső után köpönyeg. Viszont jövőre is lesz szeptember, illetve az 5. pontban mondunk valamit, ami ehhez kapcsolódik.)

education-back-to-school-shopping-20160119124708_jpg-q75_dx720y432u1r1gg_c--.jpg

Kép

4. Szabj határt!

Mindenképpen lőj be egy végső összeget, amit az iskolakezdésre tudtok áldozni és ragaszkodj is hozzá, hogy ezt ne lépjétek túl. Vásárlás közben add össze az egyes tételeket, így nyomon tudod követni, hol is tartotok, futja-e még a büdzsé, illetve nem kapsz szívrohamot sem a kasszánál a végösszeget látva. Vond be a gyerekeket is, ha cserélgetni kell a termékeket, hogy az előre kiszabott összeg alatt maradjatok.

5. Ne vegyél meg mindent!

Bizony ám! Tapasztalat, hogy a szeptember és gyakran még az október is azzal telik, hogy sorra mondják az igényeket a tanárok és a gyermek is. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy van, amit nyáron feleslegesen vettél meg. A füzetekkel, írószerekkel nem nyúlhatsz mellé még akkor sem, ha jó előre megvásárolod őket, viszont az extra dolgokkal érdemes megvárni a tanárok instrukcióit. Van, ahol már tanévzárón kiadják a pedagógusok a bevásárló listát, ilyen esetben nyert ügyed van, de elárulom, még így is simán előfordulhat, hogy plusz dolgokat kell vásárolni, illetve nem lesz szükség valamire, ami viszont fel van írva.

5-tips-to-buying-school-supplies.jpg

Kép

6. Válaszd a minőséget!

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenből a legdrágábbat kell venni. Ha már nem először csináljátok végig ezt az egész procedúrát, bizonyára kitapasztaltátok, hogy melyik ceruza jó és melyik törik ki minden alkalommal. Ha még csak most megy elsőbe a család szeme fénye, érdemes a rokonok, ismerősök között és fórumokon is körbekérdezni, ki melyik márkát javasolja. Mindenképpen jobban megéri egyszer megvenni a minőségi holmikat, minthogy kiadsz valamennyit egy kevésbé jó termékre, aztán egy hónap után már pótolhatod is. Különösen a tartós beruházások esetén (olló, körző, tolltartó) érdemes a minőséget előnyben részesíteni, hiszen ezeket több éven keresztül is használni fogja majd gyermekünk. 

7. Saját márkás termékek

A nagy áruházláncok ma már nem csak élelmiszereket, hanem írószereket is árusítanak a saját márkanevük alatt. Ezek a termékek jóval olcsóbbak az írószerüzletek kínálatánál. Füzeteket pl. nagyon is érdemes tőlük vásárolni, még akkor is, ha valakit zavar a márkajelzés, nagyon szuper ötletek vannak az interneten diy füzetborítókból. 

enhanced-buzz-16946-1376320522-2.jpg

Kép

8. Nyomtass!

Az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel: mindenféle ingyenesen letölthető címkéket találni, illetve kis kreativitással magunk is tervezhetünk órarendet. 

9. Figyeld az akciókat!

Ez annyira triviális, hogy alig mertük leírni. Ha máskor nem is, de ilyenkor nyáron érdemes az áruházláncok szóróanyagait átböngészni. Ha fel vagy iratkozva a hírleveleikre, most tényleg olvasd is át azokat, gyakran csak a feliratkozott klubtagok kapnak kedvezményeket. 

2013-08-24_back_to_school.jpg

Kép

+1. Hagyd, hogy örüljön!

Egész napos kellemes program is lehet a tanszervásárlás. Reggel nézzétek át a tavalyi holmikat, dobjátok ki, ami már használhatatlan, és tegyétek félre, ami még igen. Az alig használt füzeteket gyakorlónak is tudjátok majd használni, a be nem telt szótárfüzetet pedig érdemes továbbvinni. Gyakran az ének füzet sem telik be, a tanárok többnyire megengedik, hogy a tavalyit folytassátok tovább. Ürítsétek ki és töröljétek át az íróasztal fiókjait, készítsetek helyet az új dolgoknak. Írjátok meg a listátokat, aztán egyetek valamit együtt. Ha előre készültél, és tudod, hogy mi hol olcsóbb, több boltba is elmehettek. Ne felejtsétek használni a számológépet, és mindig húzzátok le a listáról, ha valami már a kosaratokba került. Vond be a gyereket a döntésbe, mindig legyen valami, amit ő választhat ki, mást pedig te, gyakoroljátok a kompromisszum kötést! Ha hazaértek, hagyd, hogy kiélvezze az újdonság minden örömét. Pakolja be nyugodtan a tolltartóját, kössétek be a füzeteket, rendezze be az íróasztalát, próbálja ki a tollakat, ceruzákat. 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása