Itt minden szubjektív

Íme, a jövő könyvtára!

2016/11/21. - írta: BDominika

Ha számodra is a nyugalom szigetét testesíti meg a könyvtár, ez tetszeni fog neked!

Mit jut eszedbe először a könyvtár szóról? Csend? Hosszú és telepakolt polcok? Történetek, álmok, tudás, információ? 

1a_3.jpg

Nos, egy pekingi építész csapat számára első szempont egy könyvtár esetében, hogy nyugalmat, békét árasztó legyen. Ezért aztán kiválasztottak egy teljesen üres részt a tengerparton, ahol nincs más, csak a hullámok meg a szél, no és persze némi homok. Erre a teljesen kihalt partszakaszra álmodták meg 2015-ben a jövő könyvtárát, mely már ránézésre is egészen különbözik attól, amit eddig láttunk. 

1a_10.jpg

A könyvtár felépítése leginkább egy közösségi központra hasonlít, a jól tagolt terek különböző funkciókat rejtenek magukban: van olvasószoba, meditációs sarok, italbár és "játszós szoba" is. 

A robusztusnak ható épület pontosan ellentéte a folyamatosan változó tengernek, mely napról napra és évszakról évszakra más-más látványt nyújt; a könyvtár ablakai is erre vannak tájolva, nehéz eldönteni, mi köti le jobban az ember figyelmét, a könyv, amit olvasna, vagy a hatalmas, folyton mozgásban lévő víztömeg. 

1a_13.jpg

Az igencsak futurisztikusra sikerült épület többszintes olvasótermi részének földszintjén mozgatható üvegfalak kaptak helyet, jó időben ezeket teljesen kinyitják, így válik eggyé a könyvtár a horizonttal. 

Ez a helyiség egyébként is sokkal inkább egy színházra emlékeztet, melyben a tenger a színpad, a lépcsős elrendezésű nézőtéren pedig mindenki egyaránt akadálytalanul részesülhet az elemek színjátékából.

1a_30.jpg

Az építészek rendkívül változatosan oldották meg a fény kérdését, még a plafonon is vannak elhelyezve nyílások, amelyeken keresztül szabadon áramolhat a nap a különböző helyiségekbe, zseniális fényjátékkal kápráztatva el az olvasókat. 

1a_16.jpg

Ebben a könyvtárban az olvasás igazi szellemi élmény, főként, ha hozzátesszük, hogy az épületbe eljutni egyenlő a pusztába vándorlással: közel s távol tényleg az az egyedüli létesítmény a parton. Igen, az a kis fekete téglalap az!

seashore-library-by-vector-architects_dezeen_1_1000.gif

Érdemes az épületről készült videót is megnézni:

A kínai minimalista berendezésű és kivitelezésű könyvtárnál nehéz nyugalmasabbat találni, mégis szerintünk ez a sokkal kisebb, cserébe sokkal otthonosabb kockakönyvtár a nyerő, ha békés időtöltésre vágyik az ember. Egyenesen az erdő közepébe tervezték, Amerikában, New York államban. A Titkos szoba elnevezésű kis kabin tulajdonképpen vendégházként funkcionál és a telken álló ház építése során keletkezett hulladékanyagból épült fel. 

hemmelig-rom-by-studio-padron_dezeen_2364_col_1.jpg

Forrás és képek: 

http://www.archdaily.com/638390/seashore-library-vector-architects

https://www.dezeen.com/2015/05/19/vector-architects-seashore-library-coast-china-board-marked-cast-concrete-walls/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8711979182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dívamacska 2016.11.22. 12:56:54

Klassz, de hol tartják majd a könyveket? És tényleg csak több száz métert a homokban kutyagolva lehet csak megközelíteni? Ez utóbbi azért elég nagy baromságnak tűnik.

Rudymester · http://retrofaktor.blog.hu 2016.11.23. 12:02:24

Nagyon hangulatos, de tényleg vicces könyvtárnak hívni könyvek nélkül. Talán lehetne inkább olvasószoba. :D

BDominika 2016.11.23. 12:05:57

Igen, ez az épület szerintem is sokkal inkább közösségi pontként funkcionálhat. Elég kevés hely van a könyveknek. Az olvasóteremben a szintek közötti polcokon elfér néhány, de egy könyvtárhoz képest kevés.
süti beállítások módosítása