Itt minden szubjektív

Te is zenével a füledben közlekedsz?

2016/06/07. - írta: BDominika

És még nem ütöttek el?

Az életedbe kerülhet a kedvenc zenéd. És másokat is veszélyeztethetsz vele.

pedestrian-headphones-120117.jpg

Kép

Januárban bejárta a hazai internetet a Máltai Mentőszolgálat egyik vonulásának fedélzeti kamerájával készített felvétele. A mentő szirénájának hangjára mind a járművek, mind a gyalogosok elsőbbséget adtak a siető segítségnek, azonban volt egy járókelő, aki csak a jelzőlámpát figyelve lelépett a mentő elé az úttestre. Mint kiderült, a fülében szóló zene miatt nem vette észre időben a szirénázó mentőautót. A baleset szerencsére ezúttal elmaradt, és a mentősök siethettek tovább útjukra.

Számos cikk foglalkozik a jelenséggel, miszerint a bedugott fülű közlekedők könnyen saját maguk áldozataivá válhatnak. Egy 2012-es kutatás szerint 2006 és 2012 között több mint megtriplázódott azon áldozatok száma, akik zenehallgatás miatt vesztették életüket az utakon vagy sérültek meg szerencsétlenül. A tanulmány az USA-ban készült és 116 közúti balesetet érintett, ahol a gyalogosok zenével a fülükben közlekedtek. Kétharmaduk 30 év alatti férfi, és a balesetek 70%-a végződött halálesettel.

Túl azon, hogy a hangos zene károsíthatja még a hallásunkat is, elvonja figyelmünket a többi közlekedőtől, illetve kizárja a biztonságos közlekedéshez szükséges zajokat is. 

A BBDO reklámügynöség bangkok-i irodája egy új - állítólag világelső - okostelefonra letölthető applikáció számára készített az elmúlt hónapban reklámszpotot. Az applikáció lényege, hogy bekapcsolt GPS esetén érzékeli, mikor tartózkodunk beltérben és mikor kint az utcán. Utóbbi esetben automatikusan lecsökkenti a telefon hangszórójából áradó zene erősségét, teret hagyva a közlekedés zajainak. 

Az applikáció a találó Safe&Sound nevet kapta, a szójátékot magyarul elég nehéz visszaadni, mindenesetre értitek, jut is, marad is. Mármint a zenéből. Kérdés azonban, hogy az app mennyire jelent megoldást a problémára, mennyire megbízhatóan működik rendszeres használat esetén.

A legjobb talán mégis az lenne, ha mi magunk halkítanánk le készülékünket, applikáció nélkül, "egy gombnyomással".

(Ugyanez az ügynökség készített reklámszpotot az "okostányérnak", ami különleges kialakítása révén elnyeli pl. a thai ételekből kicsöpögő felesleges zsiradékot. Még nem láttad? Nézd meg itt!)

Hasonló kockázati százaléka van egyébként a menet közben mobilozásnak is, különösen, ha nem a száját, hanem az ujjait használja az ember, jelen esetben a gyalogos. Még mielőtt azonban elkezdenénk szidni a saját lábukat használókat, jegyezzük meg, hogy szép számban vannak fejhallgatós kerékpárosok és chat-elő autóvezetők is. 

headphoneistock_000012489770small.jpg

Kép

Szakértők szerint különösen a fiatalabb generáció van kitéve a zenehallgatásból fakadó közlekedési veszélyeknek. Az általános iskolás és a középiskolás korú gyerekeknek ugyanis még nincs kellő közlekedési rutinja, így ha kizárják a figyelmeztető ingereket, még védtelenebbnek bizonyulnak veszélyhelyzetben. Akkor is, ha egyébként megelőzhető lenne a baj.

Ne feledjük, a figyelmetlen gyalogosok nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyeztetik. 

A fiatalabb generáción kívül van egy másik veszélyeztetett csoport is, még pedig az egyre népszerűbb sportnak, a futásnak a szerelmesei. 

rbk-life-hacks-running-with-headphones-xln.jpg

Kép

Ha mégis úgy döntesz, hogy zenét hallgatva közlekedsz, ügyelj arra, hogy úgy állítsd be a hangerőt, hogy még jól érzékelhető legyen számodra a többi közlekedő zaja!

 

Forrás:

http://adsoftheworld.com/media/online/lmg_insurance_safesound 

http://www.livescience.com/36092-injuries-deaths-pedestrians-wearing-headphones.html

https://conversation.which.co.uk/technology/headphone-ipod-music-serious-injuries-death-high-street/

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/28/ilyen_amikor_egy_szirenazva_szaguldo_mentoauto_ele_lep_valaki_aki_a_fulhallgato_miatt_nem_hall_semmit/

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr88786284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2016.06.08. 12:55:36

Nem igazán a hangerő, hanem a fülhallgató kialakítása számít.
Én rengeteget bringázok, szinte mindig fülessel, de nem volt olyan, amit meg kellett volna hallanom és nem hallottam meg. Viszont nem agybadugós fülest, vagy mostanában divatos nagy, zárt fejhallgatót használok, mert azok tényleg kizárják/elnyomják a külvilág hangjait. De pont ezért kedveltek, mert ki akarja a metrón a mellette telefonálókat, fecsegőket (értsd kiabálókat) vagy csak simán a környezet erős zajait hallgatni?

Lángharcos 2016.06.08. 12:55:39

Amióta jókora fejhallgatóval utazom, sokkal jobban érzem magam a többi ember között. Ha lenne keretem rá, vennék olyat, ami aktívan csillapítja a zajt és még annyira se kell figyelnem a külvilágra.

Pesten élek, amióta az eszemet tudom, tisztában vagyok vele, hogy a lámpa az autósoknak inkább csak irányelv, így a zebrán is vetek egy pillantást a forgalomra, mielőtt lelépek.

2016.06.08. 12:55:41

Én azokat a hülyéket rühellem, akik meg akarják mondani, hogy mikor és hogyan hallgassak zenét, meg úgy általában, mikor és hogy csináljak bármit. Meg azokat is utálom, akik nem fogják fel a blog műfaj lényegét, és előmoderációt alkalmaznak. Azokat főleg.

BDominika 2016.06.08. 12:58:23

@shitgun: Én meg azokat a hozzászólókat nem kedvelem, akik ok nélkül indulatosan fogalmazzák meg a fejükben kerengő gondolatfoszlányokat és nincsenek tisztában a blog admin hatalmával. Mert az bizony jó nagy. És én élek vele.

BDominika 2016.06.08. 12:59:37

@Lángharcos: :) Ha jól emlékszem, az introvertált posztnál is összefutottunk. Szóval értem.

É2I 2016.06.08. 13:33:57

Ezt hívják úgy, hogy a kontraszelekció mai formája. A nagyobbik baj csak az, hogy mások testi épségére is veszélyes :S
Anno még a walkmanok korában én is hallgattam az zenét, az akkor kapható fülesekkel. Annyi sütnivalóm azért volt, hogy akkor, amikor az nem veszélyes. Buszon, vonaton zötykölődve. Kerékpáron meg csak úgy, hogy halljam a környezetem és nem a zenére koncentráltam, hanem a közlekedésre.
Mára a jó kis mobilok elterjedésével ez jelentősen hatványozódott. Észt meg nem kapnak a mobil mellé, szerencsésebb esetben egy hordágyat.
Ugyanakkor tényleg nagy veszély az autósok körében is a mobil vagy bármely mobil eszköz. Ott nyomogatja a szerencsétlen út közben, mikor megy 60-80-100-al. Mára már messziről ki tudom szúrni ezt a fajta közlekedőt is és ki is kell tudni messziről, ha nem akar jobb esetben tükröt akasztani az ember ilyen ön- és közveszélyes idiótákkal. Hiába a hangvezérlés, ha az nem jól müxik vagy egyszerűen használni se tudja, akarja. Ellenben nem áll félre, míg az ájgó újratervez vagy csak nem tetszik neki az eredmény.
Azokat meg külön utálom, akik még mindig képtelenek használni a kihangosítót, félfülest, sőt direkt kézből telefonálnak, mer a 20milkás mergyó/bmw/etc-ből az milyen menő, hiszen csak így látszik, hogy ő fontos ember. Azokról a hősszerelmesekről nem is beszélve akik csak szimplán jobbra dőlve pettingelnek vezetés közben.

Szóval nem kell ide KRESZ, az a lúzerek sportja, máskülönben sose halunk meg. Nem beszélve arról a másik négy szabályosan közlekedő nyomoroncról, akin pont fennakadnak. :(

2016.06.08. 14:00:31

@BDominika: tisztában vagyok vele, jobban menő blogot vezetek, mint te :))) Viszont respect, hogy kiraktad, nem gondoltam volna.

5perc 2016.06.08. 16:57:45

Nem a zene és a fejhallgató a probléma, hanem a figyelem hiánya. A hallássérültek valahogy túl szokták élni a közlekedést.

2016.06.09. 02:51:36

@5perc: jogos, a hajtipajtinál például dolgozik egy siket srác, simán közlekedik cargoval mindenhol. Én mindig azt mondom, hogy aki egy figyelmetlen hülye fülessel, az figyelmetlen hülye nélküle is. Nem a zene miatt nem figyel, hanem mert egy idióta.
süti beállítások módosítása