Itt minden szubjektív

Úszó otthonok London csatornáin

2016/09/23. - írta: BDominika

Hollandia után már Londonban is egyre terjed az úszó otthonok kultúrája. Évről évre több lakóhajó jelenik meg a metropolisz csatornáin. Van, aki divatból, van, aki a szabadságérzettől vezérelve, és van, aki az ingatlanok magas bérleti díja miatt költözött a ringatózó vízre.

Katherine Fawssett fotográfus nyakába vette gépét és felkutatta a Temze habjain élő hajólakókat. A kalandjai során készült fényképsorozatból kiállítás nyílt a folyó életét bemutató fesztivál keretein belül.

Anne Lydiat: 2002-ben költöztem egy kimustrált bárkára. Ez a rész, ahol most vagyunk, szolgált régen raktérként. Korábban a terhet hordozta, most engem. Itt alakítottam ki a stúdiómat, itt dolgozok a fényképeimen, videóimon.

5616.jpg

Martin Ford: Íme, ő itt Mooi Maisga az én otthonom és vitrolás dereglyém. Mikor a nap beáramlik az ablakokon, megtévesztően nagynak tűnik, pedig elég szűk a hely. Így viszont kimondottan otthonos. A hajlított fa mennyezet meghitt hangulatot kelt, különösen télen, mikor a kályhában pattog a tűz. Annak ellenére, hogy éppen London kellős közepén vagyunk, teljesen olyan, mintha egy vidéki házikóban élnék. 

5616_3.jpg

Owen Houlston: Ezen a hajón élni olyan, mintha folyamatosan kempingeznék. Tudod, az az érzés, amikor reggel felkelsz, kinyitod a sátrad cipzárját és azt érzed, hogy az egész világ a lábaid előtt hever. 

5616_4.jpg

Brian and Brigid: 60 éve vagyunk együtt, ebből 34 évet ezen a hajón töltöttünk. Nem volt különösebb célunk, csak ki akartunk szabadulni Londonból. Nem is sejtettük volna, hogy az elkövetkező 34 évünket a Temzén töltjük majd. 

5616_5.jpg

Simon Woodroffe: A barátnőm és én akkor vagyunk a hajón, amikor épp nem utazunk. A lányom és a férje a mellettünk lévő lakóhajón él. Sokszor csak ülünk és figyeljük, hogy folyik tova a Temze. A városhoz tartozunk, mégis a természetben vagyunk. A barátaink szerint klassz lehet itt nyáron, de az igazat megvallva télen is nagyon hangulatos és otthonos.

5616_6.jpg

Frankie Pullen és fia, Arthur: Öt éve élünk ezen az elegáns, öreg bárkán. A kilátás lenyűgöző, nekünk mégis az itt kialakult összetartó lakóközösség tetszik nagyon. 

5467.jpg

Anne Bowman and Teague Stubbington: Mióta a kisfiunk, Harper megszületett, kicsit szűkösebben vagyunk. Teague nagyon szereti az állatokat, fontos számára, hogy ők is jól érezzék köztünk magunkat, így aztán nagy kreativitásra van szükség a jó helykihasználáshoz. 

5550.jpg

David and Charlotte: Az esti mese a mindennapi rutinunk része. Közben a hattyúk odakint bekuckóznak a fészkükre, a munkára induló hajók meg mellettünk haladnak el a folyón. A lányunk, Charlotte első hónapjaiban a plafonról lelógó bölcsőben aludt, nagyon jól elringatta a hajó mozgása. 

5616_7.jpg

Clive Wren: Igyekszem mindig olyan állapotban tartani a hajót, hogy bármikor útra kész legyen, így aztán legkésőbb tíz percen belül már indulhatok is. Nagy szabadságot ad ez nekem. Még csomagolni sem kell, hiszen minden jön veled együtt. Sok kalandban volt már részem és rengeteget tanultam.

5616_8.jpg

Az utóbbi években Magyarországon is több helyen bukkantak fel lakóhajók. Szegeden és Budapesten is látni már néhányat. Az új trend nálunk még csak éppen beköszönt, de Londonban vészjósló nyilatkozatokat is hallani már. A panaszkodók főleg a csatornák túltelítettségét és a hajótulajdonosok tapasztalatlanságát nehezményezik. 

Faliújság a Facebookon!

Forrás:  

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2016/sep/20/houseboats-river-thames-in-pictures-life-afloat-katherine-fawssett

http://totallythames.org/events/info/life-afloat

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr178893992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjkx (törölt) 2016.09.24. 16:55:11

a hegylako kimaradt :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.09.24. 18:58:49

Van aki meg azért költözött hajóra, hogy a jobb szomszédja ne indiai, a bal szomszédja meg ne kannibál szomáliai legyen.....

A képeken mindenki fehér ember Londonban ilyet nem látni sürün.

Boka1 2016.09.24. 21:12:27

Ráadásul a négerektől származunk
süti beállítások módosítása