Itt minden szubjektív

Te mit csináltál szülés közben?

2016/06/29. - írta: BDominika

UPDATE: Sajnos az index.hu főoldalról ide jutó olvasók a poszt elején nem a jó képeket látják, valami hiba történhetett. A helyes képek a Faliújság blogra kattintva elérhetők, illetve mobilon is jól jelenik meg a poszt. 

 

Mert ez a nő végig fotózott...

Egyre népszerűbb (?) elképzelés ma már hazánkban is hivatásos fotóst fogadni szülések alkalmával.

Lisa Robinson-Ward amerikai esküvői- és portréfotós azonban - miután kiderült számára, hogy várandós - úgy döntött, ő maga örökíti meg saját szülésének pillanatait. 

11.png

A cseppet sem hétköznapi elhatározásnál már csak maga a teherbeesésnek a története rendkívülibb. Robinson-Wardnak és férjének már van egy 9 éves fia, és bár évek óta próbálkoztak, nem sikerült őt és magukat egy kistestvérrel megörvendeztetni, a fotónak két vetélése is volt. Mikor aztán végleg felhagytak az újabb baba iránti erőfeszítéseikkel, Lisa észrevette, hogy terhes. 

Robinson-Ward úgy gondolta, azáltal, hogy végigfotózza a saját szülését, sikerül majd jobban összpontosítania, és nyugodtabb is lesz majd az egész folyamat alatt. Remélte, hogy a fényképezés elvonja a fájdalmakról a figyelmét.

Nem tudtam, hogy egyáltalán képes leszek-e rá - nyilatkozta. Mindenképpen meg szerettem volna próbálni, de esélyes volt, hogy elő sem veszem a gépem.

Végül aztán mégis megtette, és ennek köszönhetően egészen új szemszögből követhetjük nyomon egy születés, mégpedig lányuk, Anora születését. A képeket a saját szavaival egészíti ki.

1.

1.jpeg

Kb. egy hete már jóslófájásaim voltak, hol jöttek, hol mentek, aztán egyszer csak elfolyt a magzatvizem. Gyorsan összeszedtük a holminkat és bementünk a kórházba, szerencsére nem kellett sokat autózni. Mikor már ott voltunk, minden összehúzódásnál egyre jobban remegtem, és azt gondoltam Teljesen kizárt, hogy én most fotózzak!

2.

2.png

Az összehúzódások között volt annyi erőm, hogy az engem körülvevő dolgokat lefotózzam, de azért a fájások nagyon erősek voltak. 

3.

3.png

Epidurális érzéstelenítést kaptam, és onnantól minden könnyebb lett. Sokkal jobban tudtam figyelni mindenre. 14 órát vajúdtam, de a fájdalomcsillapítás miatt közel sem éreztem ennyinek. Az idő csak úgy repült!

 4.

4.png

 A férjem végig mellettem volt, és támogatott.

5. 

5.png

Még a terhességem alatt megkérdeztem a szülészorvosomat, hogy nem bánná-e, ha fényképeznék a szülés alatt. Nem volt kifogása a dolog ellen, de azért látszott rajta, hogy nagyon furcsállja a dolgot. 

6.

6.png

A kitolási szakaszban is fotóztam! Mikor éreztem, hogy jön a fájás, rátettem az ujjam az exponáló gombra, az arcomhoz emeltem a gépem, és nyomtam. Minden értelemben. Fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán lesz-e bármi éles a képeken, de nekem segített fókuszálni a saját "feladatomra". 

7.

7.png

Egy részem aggódott, hogy a fényképezés miatt majd nem élem át teljesen a pillanatot, de nem így volt, nagyon is jelen voltam, amikor a lányunk megszületett.

8.

8.png

Mikor végig nézem - újra és újra - ezeket a képeket, teljesen vissza tudom idézni a szülés minden pillanatát, érzését. 

9.

9.png

Fantasztikus volt látni, hogy a férjem mennyire boldog!

10.

10.png

Nagyon szerencsés vagyok! Könnyű terhességem és szülésem volt. 

11. 

12.png

A lányunkat, Anora-t egyből a hasamra tették és megszoptathattam.

12.

13.png

Ezt a képet édesanyám készítette.

(Gyanús egyébként, hogy az előző kettő képet is a boldog újdonsült nagymama készítette, de az eredeti cikkben csak az utolsó képaláírásban szerepel ez tényként. Viszont azt is mondta Robinson-Ward, hogy a baba megszületése után egyből átadta a fényképezőgépét az édesanyjának.)

 

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/entry/the-amazing-birth-photos-this-mom-captured-of-her-own-labor_us_57694e83e4b087b70be5dae5?section=

Az összes kép innen: http://www.lisarobinsonphotographer.com/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr38855468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDominika 2016.06.30. 12:16:53

Valami oknál fogva az index.hu-ról megnyitva nem a jó képek jelennek meg a posztban.

BDominika 2016.06.30. 13:15:21

@BircaHang Média szerkesztősége: Nagyon remélem, hogy a rosszul megjelent képekre gondolsz. Arról nem én tehetek. Ha ennyi a problémád a poszttal, akkor kattints a főoldalára, és ott a jó képeket fogod látni.

zizi77 2016.06.30. 22:02:24

Nekem rögtön a jó képek jöttek ezek szerint, mert semmi gusztustalant nem láttam. Mi van a rossz képeken?
Amúgy édes baba!

BDominika 2016.06.30. 22:36:26

@zizi77: Az index.hu-ról a poszt címére kattintva nem a jó képek látszódnak, viszont ha a blog címére kattintasz, akkor igen. Ne kérdezd, miért, fogalmam sincs.

zizi77 2016.07.01. 09:05:49

@BDominika: tabletről a mobil verziót látom, gondolom ezért én már csak a jókat láttam. Csak kíváncsi lettem volna, mi volt az amin Birca ennyire kiakadt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.07.01. 09:06:09

Roppant megható
Mint a legtobb születés.annak aki érintett.de miert is érdekes ez nekünk?

Attilajukkaja 2016.07.01. 09:58:42

@FILTOL: Nekem erdekes volt, szivesen neztem vegig a kepeket. Gratulalok az egesz csaladnak! :o)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.07.01. 12:53:13

Vajon az én kommentem miért nem jelenhetett meg?:-/

BDominika 2016.07.01. 12:54:56

@Mj: Ezt az egy kommentedet latom csak, korabbit nem. Elkuldod meg egyszer?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.07.01. 13:01:34

@BDominika:

(Még tegnap írtam, de szerencsére azóta nem másoltam ki szöveget, és a biztonság kedvéért minden komment előtt csinálok egy ctrl c, ctrl v-t.:))

Apám, nagyapám és dédapám is fényképész volt, nálam már csak hobby, de azért aktívan fotózom, viszont valahogy nem jutott volna eszembe a szülésemet mindenki számára dokumentálni, nekem ez annál sokkal bensőségesebb élmény volt. (Természetesen lefotóztam a férjemet a kislányommal, de ezt is csak a családtagoknak, barátoknak mutatjuk meg. Illetve amikor még csak fájásaim voltak, akkor csináltam én is egy képet a CTG-ről, amint 100-as értéket mutatott 100-as skálán, hogy elhiggyék, nem feltétlenül olyan fájdalmas a dolog.:)) Persze, nem vagyunk egyformák, a lényeg, hogy gratulálok az anyukának a kislányához.:)
süti beállítások módosítása