Itt minden szubjektív

Így spórolhatsz a tanszervásárláskor!

2016/08/03. - írta: BDominika

9+1 tipp, hogy ne ürüljön ki a pénztárcád

Évről évre nagy anyagi terhet jelent a családoknak, hogy kis nebulójuk teljesen felkészülten induljon iskolába a tanév első napján. A több tízezer forintos kiadás akár még váratlan helyzetek elé is állíthatja a szülőket. Mindamellett a kisiskolások számára szinte a karácsonnyal ér fel a rengeteg új ceruza, füzet, matrica, füzetborító vásárlásának napja, és általában - pont ezért - ragaszkodnak is ahhoz, hogy ők is részt vegyenek a válogatásban.

aaeaaqaaaaaaaarsaaaajdgzzjdlodvilwfiymmtndg1zs04nta5lwqxywu1y2ixmguyna.jpg

Kép

Nos, ha a gyerekekkel indulunk neki a nagy bevásárlásnak, máris rögtön extra kiadásokkal kell számolnunk, viszont biztosra vehetjük, hogy amit ők maguk választanak ki, az tetszeni is fog nekik. Érdemes hát együtt bóklászni a sorok között, ha tehetjük, akkor vigyük magunkkal a csemetéket is. A közös vásárlás közös tanulást is jelent, ha érzi a gyermek, hogy (súlyos) értéke van az általatok vásárolt holmiknak, nagyobb becsben is fogja tartani őket. 

Viszont még így sem szükséges, hogy a gatyánk is rámenjen a beiskolázásra! Most adunk pár tippet, hogy ne ürüljön ki a családi kassza, mégis meglegyen minden, amire valóban szükség van, és még jól is érezzétek magatokat közben. 

1. Tervezz!

Mielőtt vásárolni indultok, mindenképpen nézzétek át az előző évről maradt holmikat. Maradtak-e üres füzetek, jó ceruzák, beszáradt-e a tempera, folyik-e még a Technokol? Van-e még tankönyvborító, vág-e az olló, jó-e a tolltartó? Miután ezzel megvagytok, írjatok listát azokról a dolgokról, amelyeket vagy a tanár említett, vagy az évek tapasztalata alapján gondolni véltek, hogy szükséges. A listát rögtön tedd is bele a pénztárcádba, nehogy otthon felejtsétek. Vásárlás közben ragaszkodj ahhoz, hogy csak a felírt dolgokat vásároljátok meg! Ez alól csak az a kivétel, ha a listán nem szereplő holmi valóban szükséges lesz.

the-shopping-list-80509174.jpg

Kép

2. Egyél előtte!

Alaptétel, hogy üres gyomorral nem intézünk bevásárlást! Semmilyen bevásárlást. Az éhes ember hamarabb fárad, könnyen ingerült és türelmetlen lesz, illetve hajlamosabb olyan dolgokat is megvásárolni, amelyekre amúgy semmi szükség. Valamint ha éhes vagy, gyorsan szeretnél végezni, aminek viszont megvan az a kockázata, hogy kimarad valami.

3. Tegyél félre!

Ha egyszeri kiadásnak nagyon megterhelő számotokra a tanévkezdés, érdemes pár hónappal előtte bizonyos összeget félre tenni a cél érdekében. (Igen, ez a tipp már eső után köpönyeg. Viszont jövőre is lesz szeptember, illetve az 5. pontban mondunk valamit, ami ehhez kapcsolódik.)

education-back-to-school-shopping-20160119124708_jpg-q75_dx720y432u1r1gg_c--.jpg

Kép

4. Szabj határt!

Mindenképpen lőj be egy végső összeget, amit az iskolakezdésre tudtok áldozni és ragaszkodj is hozzá, hogy ezt ne lépjétek túl. Vásárlás közben add össze az egyes tételeket, így nyomon tudod követni, hol is tartotok, futja-e még a büdzsé, illetve nem kapsz szívrohamot sem a kasszánál a végösszeget látva. Vond be a gyerekeket is, ha cserélgetni kell a termékeket, hogy az előre kiszabott összeg alatt maradjatok.

5. Ne vegyél meg mindent!

Bizony ám! Tapasztalat, hogy a szeptember és gyakran még az október is azzal telik, hogy sorra mondják az igényeket a tanárok és a gyermek is. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy van, amit nyáron feleslegesen vettél meg. A füzetekkel, írószerekkel nem nyúlhatsz mellé még akkor sem, ha jó előre megvásárolod őket, viszont az extra dolgokkal érdemes megvárni a tanárok instrukcióit. Van, ahol már tanévzárón kiadják a pedagógusok a bevásárló listát, ilyen esetben nyert ügyed van, de elárulom, még így is simán előfordulhat, hogy plusz dolgokat kell vásárolni, illetve nem lesz szükség valamire, ami viszont fel van írva.

5-tips-to-buying-school-supplies.jpg

Kép

6. Válaszd a minőséget!

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenből a legdrágábbat kell venni. Ha már nem először csináljátok végig ezt az egész procedúrát, bizonyára kitapasztaltátok, hogy melyik ceruza jó és melyik törik ki minden alkalommal. Ha még csak most megy elsőbe a család szeme fénye, érdemes a rokonok, ismerősök között és fórumokon is körbekérdezni, ki melyik márkát javasolja. Mindenképpen jobban megéri egyszer megvenni a minőségi holmikat, minthogy kiadsz valamennyit egy kevésbé jó termékre, aztán egy hónap után már pótolhatod is. Különösen a tartós beruházások esetén (olló, körző, tolltartó) érdemes a minőséget előnyben részesíteni, hiszen ezeket több éven keresztül is használni fogja majd gyermekünk. 

7. Saját márkás termékek

A nagy áruházláncok ma már nem csak élelmiszereket, hanem írószereket is árusítanak a saját márkanevük alatt. Ezek a termékek jóval olcsóbbak az írószerüzletek kínálatánál. Füzeteket pl. nagyon is érdemes tőlük vásárolni, még akkor is, ha valakit zavar a márkajelzés, nagyon szuper ötletek vannak az interneten diy füzetborítókból. 

enhanced-buzz-16946-1376320522-2.jpg

Kép

8. Nyomtass!

Az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel: mindenféle ingyenesen letölthető címkéket találni, illetve kis kreativitással magunk is tervezhetünk órarendet. 

9. Figyeld az akciókat!

Ez annyira triviális, hogy alig mertük leírni. Ha máskor nem is, de ilyenkor nyáron érdemes az áruházláncok szóróanyagait átböngészni. Ha fel vagy iratkozva a hírleveleikre, most tényleg olvasd is át azokat, gyakran csak a feliratkozott klubtagok kapnak kedvezményeket. 

2013-08-24_back_to_school.jpg

Kép

+1. Hagyd, hogy örüljön!

Egész napos kellemes program is lehet a tanszervásárlás. Reggel nézzétek át a tavalyi holmikat, dobjátok ki, ami már használhatatlan, és tegyétek félre, ami még igen. Az alig használt füzeteket gyakorlónak is tudjátok majd használni, a be nem telt szótárfüzetet pedig érdemes továbbvinni. Gyakran az ének füzet sem telik be, a tanárok többnyire megengedik, hogy a tavalyit folytassátok tovább. Ürítsétek ki és töröljétek át az íróasztal fiókjait, készítsetek helyet az új dolgoknak. Írjátok meg a listátokat, aztán egyetek valamit együtt. Ha előre készültél, és tudod, hogy mi hol olcsóbb, több boltba is elmehettek. Ne felejtsétek használni a számológépet, és mindig húzzátok le a listáról, ha valami már a kosaratokba került. Vond be a gyereket a döntésbe, mindig legyen valami, amit ő választhat ki, mást pedig te, gyakoroljátok a kompromisszum kötést! Ha hazaértek, hagyd, hogy kiélvezze az újdonság minden örömét. Pakolja be nyugodtan a tolltartóját, kössétek be a füzeteket, rendezze be az íróasztalát, próbálja ki a tollakat, ceruzákat. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr448932106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása