Itt minden szubjektív

A héten felbukkant legjobb reklámok

2016/06/10. - írta: BDominika

Vagy legalábbis pár közülük

Van itt minden, túlzottan is nyilvános WC, bűvész postások, őrjöngő szoba a könyvtárban, új frizuradivat, cuki nagyszülők, meg két pizzányi könyvespolc.

Kezdjük az Ikea legújabb húzásával! 

Nézzünk más szemmel az áruház termékeire. Két pizza áráért például már kapsz egy Finnby könyvespolcot türkiz színben. Azért ha az árra nézünk, elmondhatjuk, elképesztően drága egy pizza Szaúd-Arábiában... (149 SAR = kb. 11.000 HUF)

ikea3.jpg

Extra szolgáltatás a postán

Nos, míg nálunk a postahivatalokban levélfeladáskor kötelező elemként van felajánlva a személyi kölcsön, a lakásbiztosítás, esetleg sorsjegy, hogy a csokoládékról már ne is beszéljünk, addig Londonban valami mást találtak ki, hogy népszerűsítsék a pénzváltás szolgáltatásukat. Kétségkívül érdekesebb így kivárni a sorunkat, mint bosszankodva, hogy minden lassan halad. 

Unalmas a könyvtár?

Bár már nagyjából vége a vizsgaidőszaknak, egészen biztosan nagyon sok diák töltötte az elmúlt heteit könyvtárban tanulással. Ők nagyon jól tudják, hogy néha tényleg szükség van egy kis szünet beiktatására. Na, erre való ez a hangszigetelt őrjöngő. 

Jótékony asszimetria

Romániában a rákos betegek számára nem támogatott szolgáltatás a paróka, így szinte elérhetetlen az átlagemberek számára. Egy valódi hajból készült paróka ugyanis a havi bevételük négyszeresébe is kerülhet. Ahelyett, hogy továbbra is az állam beavatkozását várnák, egy jótékonysági szervezet akcióba kezdett:

 Láthatatlan erőszak

A családon belüli erőszakot többnyire fiatal nőkkel ábrázolják, akik a bántalmazás nyomát viselik szerte a testükön. Ez a mostani reklámszpot azonban egy idősebb nagymama esetét ábrázolja szerető családja körében.

A nagyon nyilvános WC

A végére hagytunk egy elég ellentmondásosnak tűnő szpotot. Az Egyesült Királyságban egy közelmúltban elfogadott törvény értelmében a rendvédelmi hatóságok jogosultak arra, hogy az állampolgárok internetezési szokásait felmérjék és analizálják. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy ügyeljünk a magánéletünk védelmére internetezés közben. 

Szólj hozzá!

Te is zenével a füledben közlekedsz?

2016/06/07. - írta: BDominika

És még nem ütöttek el?

Az életedbe kerülhet a kedvenc zenéd. És másokat is veszélyeztethetsz vele.

pedestrian-headphones-120117.jpg

Kép

Januárban bejárta a hazai internetet a Máltai Mentőszolgálat egyik vonulásának fedélzeti kamerájával készített felvétele. A mentő szirénájának hangjára mind a járművek, mind a gyalogosok elsőbbséget adtak a siető segítségnek, azonban volt egy járókelő, aki csak a jelzőlámpát figyelve lelépett a mentő elé az úttestre. Mint kiderült, a fülében szóló zene miatt nem vette észre időben a szirénázó mentőautót. A baleset szerencsére ezúttal elmaradt, és a mentősök siethettek tovább útjukra.

Számos cikk foglalkozik a jelenséggel, miszerint a bedugott fülű közlekedők könnyen saját maguk áldozataivá válhatnak. Egy 2012-es kutatás szerint 2006 és 2012 között több mint megtriplázódott azon áldozatok száma, akik zenehallgatás miatt vesztették életüket az utakon vagy sérültek meg szerencsétlenül. A tanulmány az USA-ban készült és 116 közúti balesetet érintett, ahol a gyalogosok zenével a fülükben közlekedtek. Kétharmaduk 30 év alatti férfi, és a balesetek 70%-a végződött halálesettel.

Túl azon, hogy a hangos zene károsíthatja még a hallásunkat is, elvonja figyelmünket a többi közlekedőtől, illetve kizárja a biztonságos közlekedéshez szükséges zajokat is. 

A BBDO reklámügynöség bangkok-i irodája egy új - állítólag világelső - okostelefonra letölthető applikáció számára készített az elmúlt hónapban reklámszpotot. Az applikáció lényege, hogy bekapcsolt GPS esetén érzékeli, mikor tartózkodunk beltérben és mikor kint az utcán. Utóbbi esetben automatikusan lecsökkenti a telefon hangszórójából áradó zene erősségét, teret hagyva a közlekedés zajainak. 

Az applikáció a találó Safe&Sound nevet kapta, a szójátékot magyarul elég nehéz visszaadni, mindenesetre értitek, jut is, marad is. Mármint a zenéből. Kérdés azonban, hogy az app mennyire jelent megoldást a problémára, mennyire megbízhatóan működik rendszeres használat esetén.

A legjobb talán mégis az lenne, ha mi magunk halkítanánk le készülékünket, applikáció nélkül, "egy gombnyomással".

(Ugyanez az ügynökség készített reklámszpotot az "okostányérnak", ami különleges kialakítása révén elnyeli pl. a thai ételekből kicsöpögő felesleges zsiradékot. Még nem láttad? Nézd meg itt!)

Hasonló kockázati százaléka van egyébként a menet közben mobilozásnak is, különösen, ha nem a száját, hanem az ujjait használja az ember, jelen esetben a gyalogos. Még mielőtt azonban elkezdenénk szidni a saját lábukat használókat, jegyezzük meg, hogy szép számban vannak fejhallgatós kerékpárosok és chat-elő autóvezetők is. 

headphoneistock_000012489770small.jpg

Kép

Szakértők szerint különösen a fiatalabb generáció van kitéve a zenehallgatásból fakadó közlekedési veszélyeknek. Az általános iskolás és a középiskolás korú gyerekeknek ugyanis még nincs kellő közlekedési rutinja, így ha kizárják a figyelmeztető ingereket, még védtelenebbnek bizonyulnak veszélyhelyzetben. Akkor is, ha egyébként megelőzhető lenne a baj.

Ne feledjük, a figyelmetlen gyalogosok nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyeztetik. 

A fiatalabb generáción kívül van egy másik veszélyeztetett csoport is, még pedig az egyre népszerűbb sportnak, a futásnak a szerelmesei. 

rbk-life-hacks-running-with-headphones-xln.jpg

Kép

Ha mégis úgy döntesz, hogy zenét hallgatva közlekedsz, ügyelj arra, hogy úgy állítsd be a hangerőt, hogy még jól érzékelhető legyen számodra a többi közlekedő zaja!

 

Forrás:

http://adsoftheworld.com/media/online/lmg_insurance_safesound 

http://www.livescience.com/36092-injuries-deaths-pedestrians-wearing-headphones.html

https://conversation.which.co.uk/technology/headphone-ipod-music-serious-injuries-death-high-street/

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/28/ilyen_amikor_egy_szirenazva_szaguldo_mentoauto_ele_lep_valaki_aki_a_fulhallgato_miatt_nem_hall_semmit/

9 komment

Kinyílott a Virág, megírom!

2016/06/07. - írta: BDominika

Szeged patinás cukrászdája újra teljes pompájában

Hosszú évek huzavonája után a galádul magára hagyott cukrászda ismét elfoglalhatja jól megérdemelt helyét Szeged város gasztronómiai térképén. Újra méltó régi nagy híréhez.

Hírnevét talán nem is a felszolgált ínyencségeknek köszönheti, sokkal inkább földrajzi fekvésének: a város szívében, az 1873-ban épült Új-Zsótér házban - a jelenlegi Klauzál téren - található. A cukrászda a következő évben, 1874-ben nyitotta meg kapuit Alleman és társa cukrászdája néven. 1922-ben egy Temesvárról érkezett cukrász, Virágh Péter vásárolta meg és tette híressé testvérei segítségével. A családi vállalkozásnak köszönhetjük a hatalmas belmagassággal rendelkező hely rokokó stílusát.

virag2.jpg

A híres Herendi kávéfőző. Kép

A cukrászda mindig is kedvelt találkahelye volt a szegedieknek, de a nyáron a városba érkező turisták, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékokra látogató színházkedvelők is előszeretettel ülnek le asztalaihoz egy süteményre, kávéra. Sőt, annak idején József Attila is gyakran fogyasztotta itt el a reggelijét, hiszen az egyik tulajdonos, Virágh Béla jó barátja volt, így kétségkívül szívesebb fogadtatásban részesült, mint a pár száz méterrel arrébb található egyetem falai között. 

A cukrászda felívelő karrierje először 1950-ben tört meg, amikor is államosították, így a Virágh testvérek elvesztették életük munkáját. Két évvel később már h betű nélkül, Virág cukrászda néven üzemeltette tovább a Hungária Hotel egészen 1992-ig. Ekkor Szervánszky László, soltvadkerti cukrász vette meg az intézmény üzemeltetési jogát, majd 1994-ben a tulajdonjogát is. 1999 októberében azonban egyik napról a másikra bezárta a cukrászdát, elhagyta a várost és - a hírek szerint - magával vitte a Herendi borítású legendás kávéfőzőt. 

Innen bonyolódik a történet,  mert ahány szereplő, annyi verzió, ami viszont biztos, az az, hogy 2000-ben György Attila vásárolta meg a cukrászdát, és több százmillió forintot költött a berendezés és az épület belső terének felújítására, majd 2003-ban kinyitotta kapuit a közönség előtt. A kávéfőzőért ádáz harc indult, mivel sem a korábbi, sem az új tulajdonos nem tudta prezentálni, holott György Attila azt állította, megvásárolta Szervánszky Lászlótól. 2009 őszére már számos legenda keringett a városban a cukrászda bizonytalan anyagi helyzetét illetően, ekkor zárt be a téren szemközt elhelyezkedő Kis Virág, majd 2010 januárjában egy - karbantartási munkálatokkal kecsegtető felirat kíséretében - becsukta kapuit a Virág is. Az alkalmazottakat biztonsági őrök kísérték ki az épületből. A beígért munkálatok azonban soha el sem kezdődtek, viszont kiderült, hogy az üzemeltető cég ellen több felszámolási eljárás is folyamatban van. 

2010 márciusában a szegedi önkormányzat elővásárlási jogával élve megvásárolta a cukrászda tulajdonjogát és kérte a korábbi vezetőséget az épület kiürítésére. A bonyodalmak azonban folytatódtak tovább, hiszen az önkormányzat hosszú pereskedések után csak 2014-ben tudta ténylegesen birtokba venni az épületet. Az ekkor kiírt üzemeltetési pályázatok sorra sikertelenek voltak, míg végül a harmadik nekifutásra, 2015 júniusában a szembeszomszéd A Capella cukrászda tulajdonosa, Gyuris László nyerte meg a lehetőséget a létesítmény üzemeltetésére. 

A Kis Virág tavaly júliusban az előzetes terveknek megfelelően megnyitott, majd pár nappal ezelőtt a nagy Virág is. Helyére került a sok utat megjárt kávéfőző is, ám kalandjainak bizonyos állomásairól a mai napig csak találgatások folynak. 

A város számára jelentős eseményt nagy megnyitó ünnepséggel és 2000 szeletes tortával tette emlékezetessé az önkormányzat.  

virag4.jpg

Kép: Karnok Csaba/delmagyar.hu

 

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%A1g_Cukr%C3%A1szda_%C3%A9s_K%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyit_a_virag/2476378/

http://hvg.hu/itthon/20140510_Ujra_nyoma_veszhetett_a_Virag_cukraszda_h

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujranyitott_a_virag_cukraszda/2477176/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása