Itt minden szubjektív

Kinyílott a Virág, megírom!

2016/06/07. - írta: BDominika

Szeged patinás cukrászdája újra teljes pompájában

Hosszú évek huzavonája után a galádul magára hagyott cukrászda ismét elfoglalhatja jól megérdemelt helyét Szeged város gasztronómiai térképén. Újra méltó régi nagy híréhez.

Hírnevét talán nem is a felszolgált ínyencségeknek köszönheti, sokkal inkább földrajzi fekvésének: a város szívében, az 1873-ban épült Új-Zsótér házban - a jelenlegi Klauzál téren - található. A cukrászda a következő évben, 1874-ben nyitotta meg kapuit Alleman és társa cukrászdája néven. 1922-ben egy Temesvárról érkezett cukrász, Virágh Péter vásárolta meg és tette híressé testvérei segítségével. A családi vállalkozásnak köszönhetjük a hatalmas belmagassággal rendelkező hely rokokó stílusát.

virag2.jpg

A híres Herendi kávéfőző. Kép

A cukrászda mindig is kedvelt találkahelye volt a szegedieknek, de a nyáron a városba érkező turisták, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékokra látogató színházkedvelők is előszeretettel ülnek le asztalaihoz egy süteményre, kávéra. Sőt, annak idején József Attila is gyakran fogyasztotta itt el a reggelijét, hiszen az egyik tulajdonos, Virágh Béla jó barátja volt, így kétségkívül szívesebb fogadtatásban részesült, mint a pár száz méterrel arrébb található egyetem falai között. 

A cukrászda felívelő karrierje először 1950-ben tört meg, amikor is államosították, így a Virágh testvérek elvesztették életük munkáját. Két évvel később már h betű nélkül, Virág cukrászda néven üzemeltette tovább a Hungária Hotel egészen 1992-ig. Ekkor Szervánszky László, soltvadkerti cukrász vette meg az intézmény üzemeltetési jogát, majd 1994-ben a tulajdonjogát is. 1999 októberében azonban egyik napról a másikra bezárta a cukrászdát, elhagyta a várost és - a hírek szerint - magával vitte a Herendi borítású legendás kávéfőzőt. 

Innen bonyolódik a történet,  mert ahány szereplő, annyi verzió, ami viszont biztos, az az, hogy 2000-ben György Attila vásárolta meg a cukrászdát, és több százmillió forintot költött a berendezés és az épület belső terének felújítására, majd 2003-ban kinyitotta kapuit a közönség előtt. A kávéfőzőért ádáz harc indult, mivel sem a korábbi, sem az új tulajdonos nem tudta prezentálni, holott György Attila azt állította, megvásárolta Szervánszky Lászlótól. 2009 őszére már számos legenda keringett a városban a cukrászda bizonytalan anyagi helyzetét illetően, ekkor zárt be a téren szemközt elhelyezkedő Kis Virág, majd 2010 januárjában egy - karbantartási munkálatokkal kecsegtető felirat kíséretében - becsukta kapuit a Virág is. Az alkalmazottakat biztonsági őrök kísérték ki az épületből. A beígért munkálatok azonban soha el sem kezdődtek, viszont kiderült, hogy az üzemeltető cég ellen több felszámolási eljárás is folyamatban van. 

2010 márciusában a szegedi önkormányzat elővásárlási jogával élve megvásárolta a cukrászda tulajdonjogát és kérte a korábbi vezetőséget az épület kiürítésére. A bonyodalmak azonban folytatódtak tovább, hiszen az önkormányzat hosszú pereskedések után csak 2014-ben tudta ténylegesen birtokba venni az épületet. Az ekkor kiírt üzemeltetési pályázatok sorra sikertelenek voltak, míg végül a harmadik nekifutásra, 2015 júniusában a szembeszomszéd A Capella cukrászda tulajdonosa, Gyuris László nyerte meg a lehetőséget a létesítmény üzemeltetésére. 

A Kis Virág tavaly júliusban az előzetes terveknek megfelelően megnyitott, majd pár nappal ezelőtt a nagy Virág is. Helyére került a sok utat megjárt kávéfőző is, ám kalandjainak bizonyos állomásairól a mai napig csak találgatások folynak. 

A város számára jelentős eseményt nagy megnyitó ünnepséggel és 2000 szeletes tortával tette emlékezetessé az önkormányzat.  

virag4.jpg

Kép: Karnok Csaba/delmagyar.hu

 

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vir%C3%A1g_Cukr%C3%A1szda_%C3%A9s_K%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyit_a_virag/2476378/

http://hvg.hu/itthon/20140510_Ujra_nyoma_veszhetett_a_Virag_cukraszda_h

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujranyitott_a_virag_cukraszda/2477176/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr258786104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása