Itt minden szubjektív

Vízen úszó Van Gogh festmények

2016/06/19. - írta: BDominika

Aprólékos munkával készül a mestermű, hogy aztán másodpercek alatt eltűnjön a fekete lyukban.

Garip Ay török művész mesterfokon űzi az Ebru, vagyis márványozás technikát. Ehhez egy téglalap alakú edénybe vizet kell önteni, melyhez sűrítő anyagot adagolnak. Ennek köszönhetően képes a festék úszni a víz felszínén. Ezután lehet a különböző színű festékeket a víztükörre cseppenteni, majd egy vékony bot vagy ecset segítségével készül el a végleges mű.

 

via GIPHY

A Törökországban nagy múlttal bíró művészeti ág már korábban is megihlette Ay-t, legújabb videójában pedig Vincent Van Gogh két festményét vitte vízre. 

A sűrítőanyagtól sötét vízen először Van Gogh Csillagos éj című festménye rajzolódik ki, hogy aztán pár másodperc múlva újra őskáosszá változzon. Pár perc múlva ismét meglepetésben lesz részünk, hiszen további festékek hozzáadásával és némi hozzáértő mozdulattal a semmiből előbukkan a holland festő önarcképe.

via GIPHY

Hogy mégse vesszen kárba a hosszú gyakorlás során tökéletessé fejlesztett technika csodája, Garip Ay egy papírlapot helyez a víz felszínére, pár másodpercig rajta tartja, hogy az alkotást felvegye a papír, majd száradni hagyja. 

via GIPHY

Ezzel a márványozás technikával eredetileg könyvborítókat készítettek, valószínűleg Japánból vagy Kínából indult el a művészeti ág, és perzsa-oszmán közvetítéssel juthatott el Európa országaiba. 

 

Forrás: http://edition.cnn.com/2016/06/15/arts/van-gogh-painting-recreated-on-water-garip-ay/index.html

http://www.huffingtonpost.com/entry/van-gogh-painted-on-water_us_576691f3e4b015db1bc9a2e9?section=

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr438823394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása