Itt minden szubjektív

Vintage fitness

2016/01/27. - írta: BDominika

Avagy dédszüleink is gyúrtak

Hiba lenne azt gondolni, hogy a testedző gépek pusztán mai, test központú kultúránk vívmányai. A technikai és informatikai forradalom kétségkívül olyan modern és hatékony eszközök felbukkanását tette lehetővé, amelyekről őseink álmodni sem mertek, találékonyságból azonban már nekik is akadt elég. 

A következő képeken nem pusztán a gépek kinézetének szemrevételezése adhat okot mosolygásra, hanem a korabeli öltözetek is, valamint időnként komoly fejtörést okozhat a gépek funkcióinak behatárolása is. 

Nézzük például ezt az 1920-as évekből származó fotót, mely a mai futópadok elődjét ábrázolja:

ebdc55f10f02d540ab45d523363ed44e.jpg

Kép

Felépítése rendkívül logikus és egyszerű, ma is ilyen alapon működnek a konditermekben található futópadok, azonban ezt valószínűleg maximum gyors gyaloglásra lehetett használni, legalábbis a "futócipők" erre engednek következtetni. 

De menjünk kicsit vissza az időben, konkrétan a Titanic fedélzetére. Ki gondolta volna, hogy a hatalmas óceánjárón helyet kapott egy tornaterem is, benne lovaglógéppel, evezőpaddal, boxzsákokkal, kerékpárral. 

enhanced-buzz-wide-13569-1377288563-15.jpg

Kép

Még korábbról származik a következő fotó, még pedig 1899-ből, egy washingtoni középiskola diákja erősítő gyakorlatokat végez:

tumblr_misauamy4k1qcntwso1_1280.jpg

Kép

Vajon ez a gép mire szolgált? Edzés utáni masszírozás? Emésztés elősegítése "fennakadások" esetén? 

vintage-fitness-devices-01-thumb.jpg

Kép

A ruházatból kiindulva nem igényelhetett valami nagy erőfeszítést az áldozat részéről, nem lehetett kényelmes teljes puccban, kemény, szövet ruhában bármit is csinálni.

Nézzük, hogyan művelték a sportot a hölgyek az 1900-as évek elején:

vintage-fitness-devices-04-thumb.jpg

Kép

Szintén jöhetnek a tippek a funkciót illetően, a testtartást elnézve feltehetőleg az ellenállást gyakorolták így, bár kétlem, hogy a férjek ezt a fajta edzést otthon nagyra értékelték. A több rétegű ruházat itt sem egyértelműen a szabad mozgás örömét fokozta.

No, de mit csináltak a gyerekek mindeközben?

vintage-fitness-devices-02-thumb.jpg

Kép

Kar-, váll-, hátizomerősítés vintage módra, szintén teljes pompában.

A következő képről meg egyenesen a kerékbetörés szó jutott eszünkbe, nyilván nem véletlen:

vintage-fitness-devices-05-thumb.jpg

Kép

És ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy milyen érzés lehetett nejlonharisnyában, körömcipőben bikát megülni:

vintage-fitness-devices-07-thumb.jpg

Kép

A szerencsésebbek a kemény munka után a cipőjüket is levehették:

vintage-fitness-devices-06-thumb.jpg

Kép

A talpmasszázs nagyon is logikusnak tűnik, ellenben ez a "hasprés" gép újfent meglódította a fantáziánkat:

vintage-fitness-devices-08-thumb.jpg

Kép

Legnagyobb elismerésre mégis a most következő nő méltó: fűzőben alapjáraton sem egyszerű létezni, most képzeljük el hátunkon ezt a gépet úgy, hogy levegőt sem kapunk közben:

66ca6ea00665696a6dbdf2358674f788.jpg

Kép

A beltéri sportok után nézzük, milyen lehetőségei voltak a vizes kalandokat választó fiataloknak. Ezeknek a búvároknak a lemerüléssel mindenesetre nem sok gondjuk volt:

cec33507e558a1ebd34a74c4e46f25bb.jpg

Kép

 Míg az előző képek azt a benyomást sugallják, hogy a sport leginkább valamiféle fájóan letudott kötelesség volt, azért találhatunk arra is bizonyítékokat, hogy szórakozást is jelentett dédszüleink számára. Nézzük csak ezeket a suliba görkorizó lányokat:

2aed8fbb646149f021ac4d6cc6cbc19c.jpg

Kép

Ezek után, azt hiszem, nagyon hálásak lehetünk korunk lehetőségeiért, hogy a legnagyobb kényelemben, technikai ruházatot viselve hódolhatunk a sportolás szenvedélyének!

 

 Faliújság a Facebookon!

Onnan indult ez a poszt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr438320934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása