Itt minden szubjektív

Úszó otthonok London csatornáin

2016/09/23. - írta: BDominika

Hollandia után már Londonban is egyre terjed az úszó otthonok kultúrája. Évről évre több lakóhajó jelenik meg a metropolisz csatornáin. Van, aki divatból, van, aki a szabadságérzettől vezérelve, és van, aki az ingatlanok magas bérleti díja miatt költözött a ringatózó vízre.

Katherine Fawssett fotográfus nyakába vette gépét és felkutatta a Temze habjain élő hajólakókat. A kalandjai során készült fényképsorozatból kiállítás nyílt a folyó életét bemutató fesztivál keretein belül.

Anne Lydiat: 2002-ben költöztem egy kimustrált bárkára. Ez a rész, ahol most vagyunk, szolgált régen raktérként. Korábban a terhet hordozta, most engem. Itt alakítottam ki a stúdiómat, itt dolgozok a fényképeimen, videóimon.

5616.jpg

Martin Ford: Íme, ő itt Mooi Maisga az én otthonom és vitrolás dereglyém. Mikor a nap beáramlik az ablakokon, megtévesztően nagynak tűnik, pedig elég szűk a hely. Így viszont kimondottan otthonos. A hajlított fa mennyezet meghitt hangulatot kelt, különösen télen, mikor a kályhában pattog a tűz. Annak ellenére, hogy éppen London kellős közepén vagyunk, teljesen olyan, mintha egy vidéki házikóban élnék. 

5616_3.jpg

Owen Houlston: Ezen a hajón élni olyan, mintha folyamatosan kempingeznék. Tudod, az az érzés, amikor reggel felkelsz, kinyitod a sátrad cipzárját és azt érzed, hogy az egész világ a lábaid előtt hever. 

5616_4.jpg

Brian and Brigid: 60 éve vagyunk együtt, ebből 34 évet ezen a hajón töltöttünk. Nem volt különösebb célunk, csak ki akartunk szabadulni Londonból. Nem is sejtettük volna, hogy az elkövetkező 34 évünket a Temzén töltjük majd. 

5616_5.jpg

Simon Woodroffe: A barátnőm és én akkor vagyunk a hajón, amikor épp nem utazunk. A lányom és a férje a mellettünk lévő lakóhajón él. Sokszor csak ülünk és figyeljük, hogy folyik tova a Temze. A városhoz tartozunk, mégis a természetben vagyunk. A barátaink szerint klassz lehet itt nyáron, de az igazat megvallva télen is nagyon hangulatos és otthonos.

5616_6.jpg

Frankie Pullen és fia, Arthur: Öt éve élünk ezen az elegáns, öreg bárkán. A kilátás lenyűgöző, nekünk mégis az itt kialakult összetartó lakóközösség tetszik nagyon. 

5467.jpg

Anne Bowman and Teague Stubbington: Mióta a kisfiunk, Harper megszületett, kicsit szűkösebben vagyunk. Teague nagyon szereti az állatokat, fontos számára, hogy ők is jól érezzék köztünk magunkat, így aztán nagy kreativitásra van szükség a jó helykihasználáshoz. 

5550.jpg

David and Charlotte: Az esti mese a mindennapi rutinunk része. Közben a hattyúk odakint bekuckóznak a fészkükre, a munkára induló hajók meg mellettünk haladnak el a folyón. A lányunk, Charlotte első hónapjaiban a plafonról lelógó bölcsőben aludt, nagyon jól elringatta a hajó mozgása. 

5616_7.jpg

Clive Wren: Igyekszem mindig olyan állapotban tartani a hajót, hogy bármikor útra kész legyen, így aztán legkésőbb tíz percen belül már indulhatok is. Nagy szabadságot ad ez nekem. Még csomagolni sem kell, hiszen minden jön veled együtt. Sok kalandban volt már részem és rengeteget tanultam.

5616_8.jpg

Az utóbbi években Magyarországon is több helyen bukkantak fel lakóhajók. Szegeden és Budapesten is látni már néhányat. Az új trend nálunk még csak éppen beköszönt, de Londonban vészjósló nyilatkozatokat is hallani már. A panaszkodók főleg a csatornák túltelítettségét és a hajótulajdonosok tapasztalatlanságát nehezményezik. 

Faliújság a Facebookon!

Forrás:  

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2016/sep/20/houseboats-river-thames-in-pictures-life-afloat-katherine-fawssett

http://totallythames.org/events/info/life-afloat

3 komment

Fizetnél egy sétáért?

2016/09/21. - írta: BDominika

Bizonyos pesszimista előrejelzések szerint a fiatal nemzedék rövid idő alatt annyira elmagányosodik, hogy lassan már beszélgetniük sem lesz kivel. Ezért aztán sürgősen szükség van valamire, ami a folyamatot megállítja. Íme, itt egy lehetséges módszer!

A hetekben röppent fel a hír egy Los Angeles-i férfiról, aki némi fizetség ellenében társul adja magát bárkinek, aki beszélgetésre, emberi szóra vágyik. Igen, pont úgy, ahogy most elképzeljük. Fizetünk 7 dollárt, és Chuck McCarthy máris sétál velünk egy mérföldet. A férfi üzlete annyira beindult, hogy már 5 séta-asszisztenst kell alkalmaznia, mert nem győzi a megrendeléseket. McCarthy véleménye szerint sikerének titka az, hogy inkább "csak" (meg)hallgatja az embereket, mintsem beszél hozzájuk. 

2373.jpg

Hét dollár egy mérföld; Chuck McCarthy

Egy korábbi interjú szerint a fizetős séta ötlete pár hónapja pattant ki az akkor éppen munkanélküli színész fejéből - először persze csak viccnek szánta, később kiderült, nem gondolt túl nagyot. 

Minél többet gondolkoztam a dolgon, annál kevésbé tűnt elvetemült ötletnek - nyilatkozta McCarthy a The Guardian újságírójának, miközben meghúz egy vizes flaskát. A folyadékbevitel nagyon fontos újabban - teszi hozzá mosolyogva.

A saját kezűleg dekorált pólója szerint Ember sétáltató McCarthy saját magát használja reklámfelületnek, az utóbbi hetekben már visszatérő kliensei is voltak, és pont ez az, ami beindít egy bizniszt.

A minimális marketingköltséggel operáló üzlet a Facebook oldalán és villanyoszlopokra kihelyezett szórólapokkal hívja fel magára a figyelmet:

  • Esténként félsz sétálni a sötétben?
  • Vagy csak nem szeretsz egyedül sétálni?
  • Nem akarod, hogy az emberek lássák, hogy egyedül vagy és nincs társaságod?

Ezek a kérdések állnak a szóróanyagokon, de a vállalkozás üzenete nem áll meg ennél a pontnál: Nem szeretsz séta közben zenét hallgatni, de félsz egyedül maradni a gondolataiddal? Riaszt a jövő bizonytalansága, vagy pedig a saját jelentéktelenséged a nagy, hatalmas univerzumban?

lonely-young-man_2983900b.jpg

Kép

A beszélgetések ritkán gyónásszerűek, de McCarthy értékeli, ha a kliensei megbíznak benne. Többnyire csak csevegnek, hétköznapi dolgokról, időjárásról, a közlekedési morálról. A halk szavú, ámde nagyon szőrős férfi szerint sokkal pozitívabb hatása van, ha a mindennapi bosszúságainkat nem a Twitteren vagy más közösségi média felületen osztjuk meg, hanem egy igazi, élő emberrel. 

A főként fiatalokat megcélzó magánybiznisz egyre terjed, már öleléseket és vacsorapartnereket is vásárolhatunk magunknak, nem is beszélve a Rent-A-Friend-ről. Egyes tanulmányok szerint ugyanis ez a korosztály sokkal inkább küszködik nehézséggel a szociális kapcsolatok terén, mint az idősebbek. Ahhoz azonban, hogy a most 18-34 éves generáció idősebb korában már ne a társadalomtól elszigetelt, magányos életet éljen, most kell valamit tenni. 

167279_600.jpg

Kép

A The Guardian újságírója szerint egy évtizeden belül már nagyon is népszerű lesz az az elképzelés, hogy pszichoterápia helyett kapcsolatokért fizessünk. A "társaságpiac" sokunk számára bizarrnak tűnhet, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy aki annyira magányos, hogy nincs senkije, akivel sétálhatna, vajon honnan merít bátorságot, hogy egy vadidegen embernek fizessen emiatt. Vajon a like-októl és megosztásoktól hemzsegő közösségi média nem is annyira közösségi, mint amennyire annak tűnik? Vajon a Facebookon és Instagramon meg Twitteren lógó fiatalok a több száz ismerősükkel valóban egyre magányosabbak? És mi lehet ennek az elszigetelődésnek a kiváltó oka?

 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/20/loneliness-next-great-moneyspinner

https://www.theguardian.com/us-news/2016/sep/14/los-angeles-people-walker-chuck-mccarthy

Szólj hozzá!

Magyar díjazott 2016 legjobb csillagászati fotósai között

2016/09/19. - írta: BDominika

Mint minden évben, 2016-ban is megrendezésre került Az év legjobb fotográfusa címért induló verseny csillagászat témakörben is. A különböző kategóriákba érkezett pályaművek lenyűgöző világot tárnak elénk.

Idén egy honfitársunk sikerének is örülhetünk, Soponyai György az Északi fény kategóriában nyerte el az első díjat. A zsűri véleménye szerint Soponyai munkája kitűnt a többi pályázó beadott fényképei közül, mégpedig amiatt, hogy míg a társai az északi fény mély tónusait ragadták meg, különösen a zöldeket, addig Soponyai pályaműve a finom színeivel egészen egyedi módon mutatja meg az északi fény szépségét. A fénykép Norvégiában, Svalbard-ban készült teljes napfogyatkozás idején.

_91164060_gysoponyai.jpg

A kínai Yu Jun nem csak a Napunk kategória, hanem az egész verseny kiemelt győztese lett szintén egy napfogyatkozáshoz kapcsolódó képével. Jun munkáján a Nap körül megjelenő Baily-gyöngyfüzér kialakulása látható. A kép teljes napfogyatkozás idején készült Indonéziában - többszörös expozíció technikával.

_91164061_bailysbeads-yujun.jpg

A második helyezett a Napunk kategóriában, Catalin Beldea és Alson Wong alkotása, szintén szerkesztett munka, mely 12 egymásra helyezett kép segítségével tárja elénk a Nap szépségét.

_91225390_4188f0f1-e02d-459f-aab6-4e54e33b650c.jpg

A korábban már említett Északi fény kategóriában Soponyai mögött második helyen szintén egy szokatlannak tűnő fénykép nyert, hiszen Kolbein Svensson fekete-fehérben örökítette meg az aurora borealist.

_91165378_blackandwhiteaurora-kolbeinsvensson.jpg

További díjazottak:

Holdunk kategória - Jordi Delpeix Borrell

_91164375_jordidelpeixborrell.jpg

Emberek és az űr kategória - Wing Ka Ho

_91164377_citylights-wingkaho.jpg

 Dani Caxete

_91165536_danicaxete.jpg

Bolygók, üstökösök, kisbolygók kategória - Damian Peach

_91164379_serenesaturn-damianpeach.jpg

Égbolt kategória - Ainsley Bennett

_91164904_ainselybennett.jpg

Csillagok és csillagköd kategória - Pavel Pech

_91165542_perseusmolecularcloud-pavelpech.jpg

 

 

Forrás: 

http://mashable.com/2016/09/15/astronomy-photography-competition-winners-2016/#4jt8wxxSciqO

http://www.bbc.com/news/in-pictures-37337537

1 komment
süti beállítások módosítása