Itt minden szubjektív

10 szuper inspiráló balkon

2016/05/21. - írta: BDominika

Kis sziget a rengetegben

Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy hatalmas, fákkal benőtt kertben, rózsaillatban töltse a hétvégéit vagy a szabad perceit. Ha mindig is vágytál (nagy) térre, és a természet közelségére, de csak egy balkon vagy terasz jutott, nem érdemes csüggedni, némi fortéllyal szuper szigetté változtathatod még a panellakásod erkélyét is. 

Tény, hogy egy balkon önmagában még nem rendelkezik számottevő és említésre méltó előnnyel, azon kívül, hogy van hol tárolni a biciklit, és nem kell messzire menni, ha az ember szívna egy kis friss levegőt. Ellenben pár egyszerű ötlettel, no meg kevés anyagi ráfordítással a lakás szerves részévé léptethetjük elő. Ha igazán a személyiségednek megfelelő módon dobod fel textilekkel vagy virágokkal, el sem fogod tudni képzelni nélküle az életed.

Mielőtt belekezdenél, fontos, hogy tisztázd, mire szeretnéd használni az erkélyt. Mennyi időt tudsz kint tölteni? Mennyire védett a balkon? Hányan szeretnétek ott együtt lenni? Miután nagyjából összeállt benned a kép, és eldöntötted, hogy egy lomtalanítás és alapos takarítás után végre birtokba veszed az otthonod eme részét, kezdődhet a tervezés. 

Mutatunk pár szuper balkont, amelyből ihletet meríthetsz.

Minimalista

Ha már eleve nem sok időt töltesz otthon, hanem sokkal inkább a munkahelyeden időzöl, nem érdemes nagy fába vágnod a fejszéd. Legalábbis amíg ez a helyzet nem változik. A balkonon ugyanis mindennek törődésre van szüksége, a burkolattól kezdve a bútorokon keresztül egészen a növényekig, szóval ha tényleg nem sokat vagy otthon, akkor elég egy kis asztal, két szék, meg valamilyen lassan növő, illetve igénytelen növény, amely nem bánja, ha csak szombat reggelenként jut a földjébe némi víz.

balkon2.jpg

Kép

Bohém

Vidám, színes, nagymintás textilekkel pazarul feldobhatjuk az amúgy pici lyukat. És máris társalkodóhely lesz a neve. Vagy szalon. Ezen a balkonon a két igazán kis szék mellett helyet kapott egy jóval kényelmesebb pad is, amin akár napozni, akár olvasni is jó ötlet lehet.

balkon4.jpg

Kép

Természetbarát

Itt minden a természetességet követi. Fa padlóburkolat, nagy kavicsok, bambusz falvédő és bukszusok. Egy kis  nyugalmat árasztó zöld terasz a nagyvárosban.

balkon5.jpg

Kép

Olvasószoba a családnak

Szuper, falra szerelhető magazintartóval megspékelt erkély, ami persze már a méreteiből adódóan is nagyobb előnyökkel indul, mint az előzőek. A szőnyegek és a párnák fiatalos színei kellemes találka- és beszélgetőhellyé emelik ezt a pár négyzetmétert.

balkon6.jpg

Kép

Piciből óriás

Ez az erkély tényleg nagy hátránnyal indul, de a tulajdonosainak sikerült igazán barátságossá tenni a sok apró kiegészítő segítségével. Gyertyák, csecsebecsék, lampiongirland, színes kerti bútorok, mind mind gyönyörködtetik a szemet, és szinte már észre sem vesszük a balkon kevésbé szerencsés korlátját.  balkon7.jpg

Kép

Beépített

Az erkély beépítésével télen vagy csak rossz időben is élvezhetjük, hogy a lakásunk mérete pár négyzetméterrel kiegészül. Ha pedig stúdió apartmanunk van, minden milliméter számít. Azzal, hogy itt az ablakkeretek sárga színt kaptak, még borús, ködös napokon is jobb közérzete lesz az embernek, a színben passzoló székek csak erősítik a vidám hangulatot. Az ötletes polcon pedig nevelgethetjük a fűszernövénykészletünket. A kép alatti linkre kattintva megnézhetjük az erkély másik oldalát is, ami hasonlóan nagyon egyszerű, ámde nagyszerű.

balkon8.jpg

Kép

 Kuckó

A több különböző hangulatvilágítás, a párnák és a takaró szuper kis kuckóvá alakítja ezt az erkélyt. 

balkon9.jpg

Kép

Minimalista romantika

A minimalista erkélyünket seperc alatt feldobhatjuk egy-egy romantikus vacsora erejéig. Kelleni fog több lámpa, némi rózsaszirom, meg kevés bor.

balkon10.jpg

Kép

Merengő

Ha van rá lehetőségünk, érdemes egy függőágyat vagy egy ilyen függőszéket felszerelnünk az erkélyünkre. Egészen már érzés így pihenni vagy olvasni, mint a kemény és olykor kényelmetlen faszékeken.

balkon11.jpg

Kép

Pazar

Itt nincsenek székek, aki pihenni szeretne, nem görnyednie kell, hanem leheveredni. Buja növények, hatalmas párnák és szivacsok teszik teljesebbé a kikapcsolódást.

balkon12.jpg

Kép

 Mivel a lehetőségek tárháza korlátlan, folytatjuk majd egy másik bejegyzésben. 

 

Faliújság a Facebookon

 

 

3 komment

Te is posztolsz képet a gyerekeidről?

2016/05/19. - írta: BDominika

Nem kéne.

Mindannyian zavarba jöttünk, ugye, mikor a választottunk vagy barátunk szüleinknek történő bemutatása után azon nyomban előkerülnek a családi fotóalbumok és a roppant vicces gyermekkori sztorik. Mert előbb-utóbb előkerülnek. A te anyukád is elmesélte, hogy 5 éves korodban leestél a mászókáról és úgy sírtál, mintha húsz egér visítana? Vagy legalábbis valami más, hasonlóan érdekfeszítő és a friss kapcsolatodnak semmiképpen sem jót tevő történetet. Ha a régi fényképek előkerülnek, nincs megállás, még több történet jön, még több kínos fotó igazán zavarba ejtő pillanatokról. A fotóalbumoknak és a családi sztorizgatásoknak azonban megvan az a nagy előnyük, hogy el lehet őket pakolni a szekrény mélyére aztán előkaphatjuk őket családi összejöveteleken, ha úgy alakul. És úgy fog. 

A mostani internetes és technikai forradalomban azonban sokkal tágabb kör - az egész világ - láthatja, hogy a gyerekünk pisil, eszik, nevet, alszik - legrosszabb esetben: fürdik. Emellett korunk gyermekei az anyatejjel szívják magukba a kütyük iránti készségeket, bennünket is lepipálva kezelik a legújabb kreálmányokat is, bátran használják a tableteket, mobilokat és magát az internetet is. Legkésőbb kiskamasz korban rájönnek, hogy léteznek közösségi portálok, kamaszkorban pedig arra is, hogy csak az a kép nem zavarja őket, amik ők posztolnak. 

girl-1328418_1920.jpg

A közelmúltban bombaként robbant a hír, hogy a francia hatóságok börtön- és pénzbüntetést helyeztek kilátásba azon szülőknek, akik - mondjuk - a Facebookon képet posztolnak a gyerekeikről. Olyan képet, amelynek közzétételét a gyermekeik nem engedélyezték. Ez azért sok vicces pillanatot kizár, nem?

A jogi szigorítás nem titkolt célja az, hogy elgondolkodtassák a szülőket és ráébresszék őket a posztolás lehetséges következményeire. Egy 2015-ös tanulmány szerint az Egyesült Királyságban egy gyerekről évente kb. 200 képet tesznek közzé szülei, ami azt jelenti, hogy mire öt éves lesz, már 1000 kép kering róla szerte a világhálón. 

hands-1167615_1920.jpg

Az internet és a közösségi portálok relatív újdonsága miatt ma még nem lehet megmondani, mi a gyerekkori képek posztolgatásának hosszútávú kimenetele. Szakértők azonban számos lehetséges veszélyforrásra hívják fel a figyelmet:

  • ellophatják a gyermekünkről készült képet - ez természetesen minden internetre felkerült képpel megeshet
  • felhasználhatják a gyermek zaklatásához - csak képzeljük el, hogy a kamaszunk rosszakarója rábukkan egy régi Az első bilizésem! képre, amit mi nagy örömmel tettünk közzé...
  • bizalmas adatokhoz férhetnek hozzá - hol tanul, mikor végez, hova jár szakkörre, kivel barátkozik, melyik játszótéren túrja a homokot, mikor vigyáz rá az idős nagymama, hogy csak párat említsünk.

Professzor Nicola Whitton, a Manchaster Metropilitan University oktatója szerint az elkövetkezendő években nagyon vissza fog ütni a gyerekkori képek posztolgatása, elkerülhetetlen a felnövekvő nemzedék negatív reakciója. 

5496.jpg

Fotó: Lev Dolgachov/Alamy

A Michigan Egyetem kutatása során szülőket és gyerekeket kérdeztek az online életről. A legtöbb esetben a gyerekek és a felnőttek egyetértettek a válaszokban: ne vezess és sms-ezz egyszerre, ne bújj a mobilod mögé, ha valaki személyesen szeretne veled beszélgetni. Azonban volt egy kérdés, amire a két generáció eltérő választ adott. A gyerekek határozott kérése volt, hogy Semmit ne posztolj rólam anélkül, hogy engem megkérdeznél! Háromszor annyi gyermek gondolta azt, hogy kellene valamiféle módon rendszabályozni a fényképek közzétételét, mint amennyi szülő. 

Nicola Whitton véleménye szerint mindaddig nem is etikus képet közzétennünk gyermekünkről a Facebookon vagy Instagramon, amíg nincs abban a korban, hogy eldöntse, beleegyezik-e a dologba.

Professor Sonia Livingstone, egy londoni egyetem oktatója azt javasolja, hogy a szülők működjenek együtt a gyermekeikkel, és nézzenek utána a Facebook beállításaiknak. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy egy képet pár közeli barát lát csak, vagy 500 felszínes ismerős. Egy-két kattintással egyszerűen elintézhető, hogy a távoli nagyszülők és rokonok időről időre friss képekhez jussanak a szeretett újszülöttről.

social-media-1377251_1920.png

 

Források:

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/may/08/children-sue-parents-facebook-post-baby-photos-privacy

http://well.blogs.nytimes.com/2016/03/08/dont-post-about-me-on-social-media-children-say/?_r=1

http://www.nominet.uk/todays-children-will-feature-in-almost-1000-online-photos-by-the-time-they-reach-age-five/

 http://wmn.hu/2015/03/26/gyerekem-a-facebookon/

http://www.theverge.com/2016/3/2/11145184/france-facebook-kids-photos-privacy

 Képek: pixabay

Faliújság a Facebookon

3 komment

Így ajándékozhatsz pénzt stílusosan

2016/05/17. - írta: BDominika

Van élet a borítékon túl!

Nyakunkon az esküvői és a ballagási szezon, ez utóbbi már el is kezdődött a középiskolai eseményekkel, viszont előttünk van még az általános iskolai ballagások sora, csakúgy, mint az egyetemi diplomaosztóké. A tanulmányaival végző fiatalság kétségkívül némi pénznek örül a legjobban ajándék gyanánt, bár a szokások nyilván családonként és baráti körönként eltérnek.

Esküvők esetén viszont általában sokkal hasznosabb mindennemű pénzajándék, inkább mint egy hatodik kávéskészlet vagy negyedik állólámpa. Szóval abban az esetben, ha az ifjú házasulandók - mondjuk - nem írtak össze ajándéklistát, illetve akár személyesen, akár közvetve az esküvőszervező által utalást tesznek arra, hogy a most induló közös életükhöz szívesen fogadnának valamennyi készpénzt, ne lepődjünk meg, igazuk is van. 

Sokakat azonban zavar, hogy egy lapos borítékkal állnak a gratulálni kívánók hosszan kígyózó sorában, és maga a boríték átadása is feszélyezheti mindkét felet. Azonban ha a pénzt valami különleges csomagolásba rejtjük, felülmúlhatjuk még a mesebeli okos lányt is, hiszen ajándékot is és pénzt is hoztunk. Mi nem feszengünk a borítékkal, az ifjú pár pedig összeadva a rokonok, ismerősök, barátok "ajándékait" vígan tervezheti szintén mesebeli álmainak megvalósítását.

Adjunk hát térfogatot a lapos borítéknak, használjuk a fantáziánkat, és csomagoljuk kreatívan az anyagiakat. Ha nincs saját ötletünk, bátran kérjük virágüzletek vagy a mostanában nagy népszerűségnek örvendő partikellék üzletek munkatársainak segítségét. Az ő gyakorlatukkal seperc alatt elkészítik a meglepetésünket, most viszont mi is adunk pár ötletet.

Lássuk, hogyan ajándékozhatunk stílusosan pénzt!

1. Cukorkás üveg - nyolcadikosoknak

Keressünk vagy vegyünk egy nagyon szép, zárható, széles szájú üveget. Szórjunk az aljába színes drazsékat, majd helyezzünk el egy kartonpapírcsíkból készített hengert az üveg közepébe. A hengerbe tegyük bele a ballagónak szánt papírpénzt szépen feltekerve, majd töltsük meg az üveget színültig cukorkával. Miután lezártuk, díszítsük valami helyes szalaggal a pénzbefőttünket. 

f013f377ede529438eb17eeae9c082ea.jpg

Kép

2. Zsírkréta - még mindig nyolcadikosoknak

Nincs más dolgunk, mint venni egy zsírkréta készletet. Óvatosan, a doboz állagmegóvásával vegyük ki a krétákat, tekerjük körbe őket a papírpénzzel, majd szépen sorban tegyük vissza mindet a dobozba. 

3ea3c21274b697954611cabe912f12b2.jpg

Kép

3. Pénzes, bonbonos üveg - diplomásoknak

Öltöztessük fel az ajándékunkat is az alkalomhoz illően:

dee672fb6cfbc4df8bd6fd33dbaa2508.jpg

Kép

4. Lufi - akár esküvőre is!

A töltött luftballonok egyre népszerűbbek, ha elegáns, dekoratív kivitelezésű alapanyagokat választunk, akkor akár esküvőre is készülhetünk ezzel az ajándékkal. A pénzt összegöngyölve, sok türelem árán juttathatjuk a lufi belsejébe. Szórjunk mellé rengeteg látványos konfettit, és kész is a móka. Az ilyen meglepetés azonban csak héliumos lufival működik, legalábbis úgy az igazi.

moneyballoons1.jpg

Kép

5. Pénzgömb - bárkinek

Hobbikellék és dekor boltokban már lehet kapni üres, akril gömböket, illetve más formákat is. Többnyire karácsony tájékán népszerűek ezek a kis díszíteni való gömbök, viszont nagyjából egész évben elérhetőek. Ha találunk kreatív formájú figurát, kaparintsuk meg gyorsan!

354dfb7ae44cdcfd4f0e8815e0d7da96.jpg

Kép

6. Pénzfa - baráti esküvőre

Itt már szükség van némi kézügyességre, hogy a hajtogatást túl is élje a bankjegy, úgyhogy ha nem érezzük magunkban a kellő affinitást, bízzuk inkább profikra a munkát. Illetve gyakoroljunk sokat sima papírral.

e2f5f68c1fdd67259943f166763b38ea.jpg

Kép és elkészítési segédlet

7. Kis bőrönd

Ha már így belejöttünk a hajtogatásba, keressünk egy kis bőröndöt és tömjük meg minden jóval. No, meg origami bankjegyekkel.

3f83c3d15fbda84b8573b6def003aaf1.jpg

Kép

8. Elegáns megoldás - esküvőre

Ezzel az ajándékkal egészen biztosan megdobogtatjuk az ifjú pár szívét:

cf617562a5524235d6316b14233a3188.jpg

Kép

9. Installáció

Vicces is, kedves is, attól függ, hogyan állítjuk össze. Sok kis apróság mellett szelíden megbújhatnak a ropogós ezresek:

b51fe42d9202392f037f92c04e9b8843.jpg

Kép

10. Bármilyen keret

A ma nagyon divatos madárkalitka is szuper ötlet lehet. Azért igyekezzünk a házasulandók ízléséhez közel álló keretet választani. 

afcefd658290680726211eeb9077d0a1.jpg

Kép

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása