Itt minden szubjektív

Jó helyek Magyarországon - Mártély

2016/05/07. - írta: BDominika

Futurisztikus szürrealizmus - idillbe ágyazva

A mártélyi Tisza-holtág nem csak a képzőművészek, hanem a természetbarátok kedvelt kiránduló helye is. A Tisza-part gyöngyszemeként is emlegetett vidéket Szeged felől érkezve Hódmezővásárhelyen keresztül érjük el.

m2.jpg

Amikor megérkezik az ember, csodás part tárul a szemei elé - mólókkal, ringatózó csónakokkal, üdülőházakkal, békés horgászokkal, ám a látvány cseppet sem unalmas, szinte méterről méterre más és más arcát mutatja meg az oda látogatóknak. A jól kiépült infrastruktúra étkező- és szórakozóhelyeket is biztosít. Több asztal és főzőhely áll rendelkezésre mindazok számára, akik nem csak pár órát, hanem egy egész napot szeretnének eltölteni ezen a varázslatosan sokoldalú környéken. A kisgyermekes családok örömére pár éve izgalmas játszótér épült, így a hosszabb felfedező túrát nem élvező kisebbek is remekül szórakozhatnak.

ma.jpg

Az ártéri tanösvény 2,6 km-es szakasza a 2260 hektáros Mártélyi Tájvédelmi Körzet része, melyet 1971-ben alapítottak. A tanösvényen 8 állomás várja az érdeklődőket, kihelyezett táblák ismertetnek meg bennünket a körzet élővilágával, a holtág halaival. 

A kiépített ösvényen haladva először a part mentén vezet az utunk, majd sűrű erdőbe jutunk. 

m10.jpg

Az erdőből kijutva fahídra bukkanunk, melyen jól látszik még a nem is olyan régen levonult ár. Amint fellépünk a hídra, nem mindennapi látványban lesz részünk. A híd hosszan kígyózik és kanyarog, és most érjük el kirándulásunk futurisztikus részét. Egészen elképesztő táj tárul elénk.

m7.jpg

Mintha egy más bolygón lennénk.

m8.jpg

Kidőlt fák.

m6.jpg

A megszámlálhatatlanul sok béka kuruttyolása pedig csak emeli a helyzet abszurditását.

m5_1.jpg

Sásliliomok tompítják a kihaltság érzését.

m9_1.jpg

A tanösvényen tovább haladva elérkezünk a Tiszához. Itt is van étkezésre lehetőség, találunk asztalt, padokat, no meg tábortűzre utaló parázsnyomokat, illetve itt helyezkedik el a mártélyi belvízi szivattyútelep is, mely a kívánt vízszint fenntartásáért felelős.

A zsilip melletti kis ér egészen lenyűgöző látványban részesített bennünket. A vízben felfelé úszó busák útját áthatolhatatlan akadályként állta el a szivattyútelep zsilipje, a halak ettől megijedtek, és sorra kiugráltak a vízből szerte csapkodva a vizet. 

m12.jpg

Ilyet tényleg nem mindennap látni.

m11_1.jpg

Az ártéri erdők gyümölcse, a sárga géva gomba a tanösvény erdősebb részén is megtalálható. Ha szedhető helyen bukkanunk rá, ne habozzunk, vigyük haza. Elkészítéséhez erre a linkre kattintva kapunk ötleteket.

m14.jpg

A Mártélyi Természetvédelmi Körzet felépítése:

szabalyoz.jpg

Kép

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!

Az év gasztrofotói

2016/05/04. - írta: BDominika

Röppenő liszt, szálló tészta, borban fürdő emberek

Idén is, mint minden évben 2011 óta, megrendezésre került a Pink Lady Food Photographer of the Year elnevezésű gasztronómiai tematikájú fotóverseny. A hiánypótló* kezdeményezés Caroline Kenyon fejéből pattant ki, ő "nehezményezte", hogy az ételfotósok számára nincs egy olyan platform, ahol össze tudnák mérni és meg tudnák osztani tudásukat.

A verseny során 22 fotós és 1 videós kategóriába várták a pályaműveket szerte a világból. Aki próbálkozott már igazán minőségi ételfotót készíteni, tudja, mennyire nehéz vállalkozás ez. A fények, a látásmód, a technika mind-mind számos kihívás elé állítja a fotográfust.

Idén hazánk is nagyon büszke lehet, két honfitársunk alkotását is beválogatták a legjobbak közé. Először az ő munkájukat mutatjuk.

A Food in the Field kategóriába olyan képeket lehetett pályáztatni, amelyek az ételt a termelésének helyén - vagyis még feldolgozás előtt - láttatja. Ha plasztikusak szeretnénk lenni, akkor ez a kategória a még élő nyersanyagokat foglalja magában. Pintér Árpád képe itt került be a legjobbak közé:

pinterarpi.jpg

Terei Miklós  humorral fűszerezett videója szintén szerepel a Pink Lady legjobbakat tartalmazó válogatásában. Állakra vigyázni, a videó végén ugyanis le fognak esni...

A következő képeket pedig a finalista pályaművek galériájából válogattuk. 

Bring Home the Harvest (Aratás) 1. helyezett:

Viktoriia Moskalenko (Ukrajna)

1.jpg

Errazuriz Wine Photographer of the Year - People (Borászat - Emberek) 1. helyezett:

Matt Wilson (Chile)

2.jpg

Errazuriz Wine Photographer of the Year - Produce (Borászat - Kész termék) 1. helyezett:

Jenelle Bonifield (United States)

3.jpg

Food Bloggers (Gasztroblogok) 1. helyezett:

Olimpia Davies (Egyesült Királyság)

4.jpg

Food for the Family (Családi étkezés) 1. helyezett:

Maja Danica Pecanic (Horvátország)

5.jpg

Marks & Spencer Food Portraiture (Ételportré) 1. helyezett:

Jean Cazals (Egyesült Királyság)

7.jpg

The Philip Harben Award for Food in Action (Étel készülőben) 1. helyezett:

Mark Benham (Egyesült Királyság)

8.jpg

Ugyanebben a kategóriában 2 helyezett - a mi kedvencünk:

Jignesh Jhaveri (India)

9.jpg

A verseny sajátossága, hogy nem csak felnőttek, hanem gyerekek is pályázhattak három korcsoportban.

Young - 10 and under (Gyerek 10 éves kor alatt) 1. helyezett:

Isaac Callis (Egyesült Királyság)

10.jpg

Young - 11 - 14 (Gyerek 11-14 éves kor között) 1. helyezett:

Will Jenkins (Egyesült Királyság)

11.jpg

Young - 15 - 17 (Gyerek 15-17 éves kor között) 1. helyezett:

Emma Franklin (Egyesült Királyság)

12.jpg

A díjazott képekből kiállítás nyílt egy londoni galériában:

13173856_1193844700639348_284743447032538562_n.jpg

A verseny "anyja", Caroline Kenyon és Jay Rayner a zsűri elnöke a kiállítás megnyitóján.

 

* Gondoljunk csak arra, hogy mennyi sajtó- illetve természetfotózással kapcsolatos elismerésnek lehetünk nap mint nap tanúi. A 34. Magyar Sajtófotó kiállítás például még pár napig látogatható a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Világ Legjobb Természetfotói címet viselő galéria pedig éppen ma nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a Magyar Természettudományi Múzeumban. Itt a londoni Természettudományi Múzeum 100 képét tekinthetjük meg, amelyet az 51. Wildlife Photographer of the Year / Év Természetfotósa felhívásra küldtek be a pályázók.

A verseny hivatalos oldala, ahol a pályaműveket meg tudod nézni:

https://www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com/

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!

A te gyereked is egy kis koszos bűnöző?

2016/05/03. - írta: BDominika

Némiképp önellentmondásos reklámkampány a Persiltől

A gyerekek ma már kevesebb időt töltenek a szabadban, mint a börtönlakók.

Ez a mottója a Persil legújabb kampányának, melyet a Mullen Lowe ügynökség készített a mosószergyártó cég londoni kommunikációjához. A print megjelenéseken egymás mellé került egy-egy sztereotipizált börtönviselt arc és egy-egy rettentően sótlan és unott gyermek. A közös bennük az, hogy mindketten rendkívül kevés időt töltenek a szabadban. A különbség meg az, hogy a gyerekek nem is akarnak többet.

free_the_kids_print_1_aotw.jpg

Nem csak kisfiúk kockulnak ám a szobában:

free_the_kids_print_2_aotw.jpg

Ne felejtsük, a kampányt Londonra írták, így aztán a multikulturalizmus jegyében egy félvér gyermek is rákerült az egyik plakátra. (A kreatív ügynökség itt nem követte el azt a hibát, ami nem is olyan régen a GAP-nek okozott némi fejtörést (egy másik ügynökség tollából), így nem a börtönlakó a színesbőrű.)

free_the_kids_print_3_aotw.jpg

A print megjelenések mellett reklámszpot is készült, amelyben börtönlakókat és fegyőröket szólítanak meg. 

Ön szerint milyen következményei lennének, ha a jelenleg engedélyezett napi két óra levegőzést egy órára csökkentenék a börtönben? - hangzik el a kérdés.

Az katasztrófához és több erőszakhoz vezetne - így a válasz.

 

Kétségkívül elgondolkodtató és megmozgató a látvány, valamint megkérdőjelezhetetlenül igaz a kampány kezdeti megközelítése, hogy jobbat tesz egy gyereknek a szabad levegőn végzett felszabadult mozgás, mint ha kuksol egész délután mindenféle kütyüvel a szobájában. Mindazonáltal sajnálatos módon a börtön aspektus sokkal inkább ki van hangsúlyozva, mint a Persil másik fő üzenete: A kosz jó! (#dirtisgood

Lehet, hogy ez nem is véletlen? Némi áthallást vélünk ugyanis felfedezni a kosz és a büntetett előélet között, pláne, hogy az angolban a dirty átvitt értelemben főleg piszkos kis tetteket jelent. Persze a Persil ezeket nem tudja eltüntetni.

Az elítéltekkel szemben azonban a mai kor generációja cseppet sem érzi magát börtönben a számítógépes játékok nyomkodása közben, elképzelhetőnek tartom, hogy ez a kampány nem sokkolná őket. 

A szülőket annál inkább. (?)

Képek: adsoftheworld.com

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása