Itt minden szubjektív

Van-e Magyarországon apák napja?

2016/06/13. - írta: BDominika

Egy biztos: legyen!

Hogy mikor van a hivatalos apák napja Magyarországon, illetve hogy egyáltalán létezik-e ez az ünnep, arról több, egymásnak teljesen ellentmondó információt találunk. 

fa655ab7096e72ae7cf2fddc9ff4e3bc.jpg

Kép

Egyes források szerint hazánkban június harmadik vasárnapján, mások szerint a negyediken ünnepeljük, a katolikus hagyomány pedig március 19-re, Szent József napjára datálja. 

A magyarországi köztudatban még kétségkívül csak parányi részletekben található meg az apák napja mint megünnepelendő tényező, azonban párjához, az anyák napjához hasonlóan Amerikában nagy népszerűségnek örvend. 

walking-1081723_1920.jpg

A két ünnep gondolata közel azonos időben született meg Amerikában.

Anyák napját legelőször 1872-ben ünnepeltek Bostonban, majd 1907-től Anna Marie Jarvis tett arra erőfeszítéseket, hogy szélesebb körben legyen elfogadott a jeles nap. Jarvis tizedik gyermekként született, ám az ő érkezését hét idősebb testvére már nem élhette meg. Édesanyja halála után végképp elszántan küzdött azért, hogy az anyák napja hivatalosan elfogadott ünnep legyen. Célját 1914-ben érte el, amikor is Thomas Woodrow Wilson, az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke az ünnepet hivatalossá nyilvánította. A sors fintora, hogy míg Jarvis az ünnep szeretet és méltánylás aspektusát tartotta szem előtt, a virág-és ajándékbiznisz mérhetetlen anyagi hasznot húzott az anyák napjából. Jarvis élete során többször hangsúlyozta, hogy céljaival teljesen ellentétes az ünnep kereskedelmi forgalomba hozatala, személyesen neki nem is származott belőle semmilyen anyagi haszna. Újabb fintor, hogy az élete végére szegénnyé lett Jarvis egészségügyi ellátását pont pár ilyen virág- és képeslapüzlet állta. Jarvis soha nem házasodott meg, gyermekei sem születtek.

Az apák napja szintén egy elszánt fiatal nőnek köszönhető, mégpedig Sonora Smart Doddnak. Hatodik gyermeke születése után Dodd édesanyja meghalt, minek következtében a 16 éves lánynak háborús hős apjával együtt kellett gondot viselnie a családról és kisebb testvéreiről. Nagy hatást gyakorolt Doddra Anna Marie Jarvis harca az anyák napjáért, és édesapja iránt érzett tisztelete és szeretete jeléül annak születésnapjára, június 5-re kérvényezte Spokane vezetőinél, hogy iktassák be az apák napját, mint hivatalos ünnepet. Az első apák napjára 1910-ben került sor tehát, 1916-ban a fentebb már említett Woodrow Wilson hivatalos közleményben tájékoztatta az amerikaiakat arról, hogy családja körében ő is megünnepeltette magát, a nemzeti "elismerésre" azonban 1972-ig várni kellett. Ekkor nevezte ki június harmadik vasárnapját Nixon elnök apák napjává.

human-854005_1920.jpg

Magyarországon az anyák napját 1925 óta ünnepeljük, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt közbenjárása jóvoltából. 1928-tól miniszteri rendelet biztosítja, hogy egy anya se maradjon nap nélkül hazánkban. 

Kérdés, hogy vajon nálunk miért nem ért el akkora népszerűséget az apák ünnepe, mint az anyák napja. A biztos válasz nem ismert, az viszont tény, hogy az anyák napja már az ókorban is bizonyos női istenségekhez kötődött, a magyarországi anyák napja pedig a májusi Mária-tisztelet hagyományaihoz fűződik bizonyos szinten, elég, ha csak arra gondolunk, maga a hónap egy görög istennő, Maia után kapta a nevét, aki termékenységi istennőként funkcionált a görög hagyományok szerint.  

Most vasárnap lesz június harmadik vasárnapja, szólunk jó előre. 

Kiss Ottó: Mindenki nevessen

 

Mindenki nevessen,

mondja apa, amikor fényképez,

de csak anya nevet,

mert én így nem tudok,

engem mindig meg kell nevettetni,

ezért apa leteszi a fényképezőt

egy alkalmas helyre,

ez pont alkalmas hely lesz,

mondja ilyenkor,

aztán bekapcsolja az időzítőt,

és lehajol, hogy megnyomja

az exponáló gombot,

és amikor szaladni kezd,

már tényleg mindenki nevet,

anya is, apa is és én is,

mert mindenki tudja,

hogy úgysem ér oda időben,

az ilyen fényképeken apának

mindig csak a háta látszik.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr388805924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. mesterséges színezék 2016.06.14. 09:37:57

A tökömnek se hiányzik még egy nap, amire 1-2 héttel korábban az ideggyilkolásig rárepül az összes kalmár.

A megbecsülés nem március 8-án, nem május első vasárnapján vagy karácsonykor kezdődik.

neet 2016.06.14. 10:10:14

@dr. mesterseges szinezek: sztem az emberek fejében eldőlhetne már ez a dolog. Egy apát (meg egy anyát is) fel lehet köszönteni, meg lehet ünnepelni, megköszönni, akármit 2 forintból vagy anélkül is. Persze, épül rá ipar, de ki parancsolja meg, h költekezz? Ha mindenki úgy állna hozzá, hogy szívből-lélekből ünnepel, nem pénztárcából, előbb-utóbb kihalna az ipar. Nézd meg a cipészeket. Addig voltak, amíg vittük hozzájuk a cipőket. Mióta nem visszük, hanem megvesszük az újat (ne menjünk bele, miért), azóta kihalóban a szakma, vagy már ki is halt. Ha az apák-anyák-szerelmesek-stb napokra épülő iparágakat sem vennénk igénybe, azok is visszaszorulnának.
Tehát ne az ipart szidd, hanem ne vásárolj ilyen okokból, és problem solved.

ulpius66 2016.06.14. 10:23:08

Szerintem is nagyon kéne!

Sőt!

Itt vagyok az ötvenes éveimben, 3 gyermekkel+3 unokával, de engem soha nem köszönt SENKI!!

Van GYEREKNAP, de NINCS SZÜLŐK NAPJA!

Van ANYÁK NAPJA, de NINCS APÁK NAPJA!

Van NŐNAP, de NINCS FÉRFINAP!!!

EZ ÍGY TÖK IGAZSÁGTALAN!

Néha-néha azért én is el bírnám viselni, hogy engem köszöntsenek, ne csak én köszöntsek mindenkit......
süti beállítások módosítása