Itt minden szubjektív

Céges e-mail hétvégén? Felejtsd el!

2016/05/27. - írta: BDominika

Már megint a franciák!

Pár héttel ezelőtt az a hír járta be a világot, hogy Franciaországban akár börtönbüntetés is járhat azért, ha a gyerekünkről túl sok fotót posztolunk a Facebookon az ő beleegyezésük nélkül. A legújabb francia hír pedig az, hogy betiltják az országban a hétvégi céges e-mailezést.

o-teen-using-computer-facebook.jpg

Nyugodtan kávézhat 

A "Jogod van lecsatlakozni" fedőnevet viselő törvény megtiltja az 50 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégek számára, hogy elektronikus levelet küldjenek a dolgozóiknak a megszabott munkaidőn túlmenően. (Kérdés persze, hogy a kevesebb munkavállalóval dolgozó cégek miért bombázhatják továbbra is szombat-vasárnap az embereiket.)

Egyértelműen kimutatható, hogy manapság sokkal több a munkája miatt stresszes ember, mint korábban - nyilatkozta kutatásokra hivatkozva Benoit Hamon szocialista politikus, korábbi oktatási miniszter. Az alkalmazottak fizikailag ugyan elhagyják a munkahelyüket péntek délután - folytatta - de a folyamatosan érkező e-mailek, üzenetek egyfajta virtuális pórázon tartják őket. 

img_0408_333288_89.jpg

Benoit Hamon. Ő sem fog már szombaton a gépe előtt ülni?

A franciák komolyan veszik a munkahelyi stressz kérdését. Marisol Touraine egészségügyi miniszter februárban kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy munkacsoport, amelynek a feladata az, hogy járja körbe a munka okozta burn-out kérdését, és találjanak megoldást a problémára. 

Vannak azonban, akik fenntartással kezelik a "Jogod van lecsatlakozni" előírást. John Whittle agykutató az Egyesült Királyságban dolgozik. Azt vizsgálja, hogy a digitális technika mennyire veszélyezteti az emberek munka és magánélet között felállított egyensúlyát. Véleménye szerint az alkalmazottakra sokkal rosszabb hatással van egy hétfőn átnézendő felgyülemlett e-mail halom, mint ha hétvégén is folyamatosan érkeznének az üzenetek. 

A kérdés sokkal bonyolultabb, mint hogy lehet-e a hivatalos munkaórákon kívül e-mailt küldeni az alkalmazottaknak. Az e-mail csak egy kommunikációs csatorna. A valódi baj az, hogy mára teljesen belénk ivódott az a viselkedés, hogy folyamatosan jobban és többet kell teljesítenünk, mint a versenytársaink - nyilatkozta Whittle.

Még a törvény támogatói között is akadnak bizonytalanok, így Hamon is beismerte, hogy a javaslatnak vannak gyenge pontjai. Például nincs még megszabva, milyen büntetés jár az engedetlen cégeknek a törvény megszegése esetén. 

woman-using-a-computer-in-011.jpg

Aludhatna

A The New Yorker szerint a törvény alapvetően nagyon népszerűtlen intézkedésnek számít Franciaországban. Számos, a versenyszférában dolgozó, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cég érzi magát hátrányos helyzetben a törvény miatt, hiszen a más országból származó versenytársaikat nem korlátozza ehhez hasonló előírás, így ők előnybe kerülnek a franciákhoz képest. 

A Volkswagen és a Daimler azonban már korábban is tettek lépéseket a munkavállalók teherkönnyítése érdekében. Előbbinél a hivatalos munkaórák végeztével egészen egyszerűen lekapcsolják a szervert, míg az utóbbinál az alkalmazottaknak mindenféle retorzió nélkül jogukban áll kitörölni a cégtől kapott e-maileket, ha azok a szabadságuk alatt zavarná  meg őket.

 

 

Forrás: 

http://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/the-french-counterstrike-against-work-e-mail

http://www.huffingtonpost.com/entry/work-emails-france-labor-law_us_57455130e4b03ede4413515a

http://www.bbc.com/news/magazine-36249647

Kép: http://www.education.gouv.fr/cid80647/benoit-hamon-repond-aux-questions-des-parents-sur-l-organisation-du-temps-scolaire-a-la-rentree-2014.html

www.emaze.com

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/14/sleep-life-sleeplessness-blue-light-computers-early-death

 

Faliújság a Facebookon

Címkék: nagyvilág
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr588749906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása