Itt minden szubjektív

Az eper 7 élete

2016/05/13. - írta: BDominika

Ha unod már porcukrosan

Az igazi ínyencek persze meg sem porcukrozzák, hanem beérik a gyümölcs természetes zamatával. Zamatról viszont csak akkor beszélhetünk, ha ízletes, napon érő termés akadt a kosarunkba. Csüggedésre azonban akkor sincs okunk, ha kevésbé ízes, érett gyümölccsel találjuk szembe magunkat. Ha már megtörtént a vásárlás (apropó, szoktatok piacon kóstolni?), és az a kiábrándító helyzet állt elő, hogy beleharapva a piros álomba csupán összeráncolt homlok a reakciód, ne keseredj, mosd meg az összes gyümölcsöt, szórj rá némi (0,5 kg esetén 2-3 evőkanál) barna nádcukrot, és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett kezdd el főzni. Kis idő múlva a gyümölcs levet ereszt, innentől már csak a türelmünkön múlik, mikor nyilvánítjuk késznek a szószt. Ha jó sűrűre, homogénebb állagúra szeretnéd készíteni, több ideig főzd! Az ilyen módon elkészült öntet kiváló kísérője mindenféle édes felfújtnak.

Ha azonban unod a szokványos elkészítési módokat és valami újdonságra vágysz, próbáld ki az alábbi variációkat is!

1. Eper-spenót saláta

Talán elsőre bizarrnak tűnik, de az eper spenóttal kimondottan jó párosítás. Egy feltétele mégis van a dolognak, zsenge spenóttal dolgozz! Adhatsz a salátához különféle magvakat, vagy más zöldségeket. Ez itt éppen egy avokádóval készült étel.

strawberry-and-avocado-spinach-salad1.jpg

Kép és recept: http://www.gimmesomeoven.com/avocado-strawberry-spinach-salad-with-poppyseed-dressing/

2. Limonádé

Kimondottan jót tesz az epernek a bodza-menta-citromfű-gyömbér kombó, vagy csak ezek közül ízlés szerint egy-egy. Az ezen a képen látható ital eperszirup hozzáadásával készült, ami akár a bevezetőben részletezett szósz pürésített és átszűrt verziója is lehet. Ehhez adjunk citromot, vizet, jégkockát, jól keverjük el, és máris ihatjuk a nyarat.

img_4707.JPG

Kép és recept: http://www.lincyscookart.com/2015/03/strawberry-lemonade.html

3. Süsd meg!

Nem csak más zöldségekkel, gyümölcsökkel, zöld fűszerekkel működik jól az eper kémiája, hanem sajtokkal is. Készíts grillezett sajtos szendvicset.

img_8202.jpg

Kép és recept: http://www.ambitiouskitchen.com/2015/04/roasted-strawberry-avocado-and-mozzarella-grilled-cheese/

4. Fagyaszd le!

Ha már mindenhogyan unod, és tele a kerted, tedd el a termést későbbre! A hidegebb napokon, ahogyan beköszönt az ősz, mikor már napok óta csak zuhog az eső, és minden nyálkás-ködös, hidd el, jól fog esni a mélyhűtőből kivett csemege. Azonban nem mindegy, hogyan fagyasztod le az érett gyümölcsöket. A megmosott epreket hagyd megszáradni, terítsd szét őket egy akkora tálcán, ami még befér a fagyasztód gyorsfagyasztó részébe. Miután megfagytak, már zacskózhatod is be őket, és mehetnek hónapokra a mélyhűtőbe. 

A fagyasztás másik, rögtön fogyasztható verziója természetesen a fagylalt vagy jégkrémkészítés. Ízlésednek megfelelően készíthetsz kásásabb sorbet-t vagy tejszínes édességet. Fagylalt készítéséhez nem feltétlenül van szükség gépre, ám a kész finomság így kétségkívül kevésbé lesz krémes állagú. Érdemes egyszerre kisebb adagot készíteni és a hozzávalókkal kísérletezni.

straw-ice-cream-181.jpg

Kép és recept: http://www.alattefood.com/homemade-strawberry-ice-cream/

5. Tekerd fel!

Nem a töltött piskótára gondolunk, bár egy epres-fehér csokis-mascarponekrémes változatnak szinte lehetetlen ellenállni. A megmosott és némi cukorral vagy mézzel édesített epret jó alaposan turmixold le. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és kend rá a masszát jó vékonyan. Aztán mehet is a sütőbe kb. három órára. Vigyázz, ne süsd, csak alacsony fokozaton szárítsd. Miután elkészült, vágj belőle csíkokat, papírostul, és tekerd fel kitűnő csemege a gyerekek uzsonnás dobozába is!

strawberryfruitrollups-shutterbean-61.jpg

Kép és recept: http://www.shutterbean.com/2015/strawberry-roll-ups/

6. Aszald!

Ha nincs aszalógéped, semmi baj, használd a sütődet. Az elkészült aszalvány száraz helyen jól tárolható, a későbbiekben pedig remek kiegészítője lehet a házi müzlinek.

9432182a430b189eec0449e2457085d8.jpg

Kép: https://www.facebook.com/NileAuto/photos/a.355343154636239.1073741872.276231179214104/356891187814769/?type=3&theater

7. Chutney

Némi lime, gyömbér, chia mag, és kész is e remek húskísérő. Szintén érdemes kisebb adagokat - különféle variációkban elkészíteni. Találd meg a család kedvencét!

821cd69e83b1934256ad860eb321133c.jpg

Kép és recept: http://www.ingeniouscooking.com/strawberry-chia-chutney

A fent említett 7 elkészítési mód csupán egy keskeny szeletkéje a lehetőségek tárházának. Határ a csillagos ég és a mi ízlésünk.

Tipp! Ma már hazánkban is számos helyen lehet a Szedd magad! program keretén belül közvetlenül a termelők földjéről beszerezni a piros csemegét. Mielőtt azonban útnak indulnátok, érdemes telefonon egyeztetni a megadott elérhetőségeken!

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!

Majd' kibújtak a bőrükből!

2016/05/12. - írta: BDominika

Döbbenetes reklámkampány az Ogilvy&Mathertől

Rendkívül meghökkentő módját választotta a jó nevű és a világ élmezőnyébe tartozó reklámügynökség a figyelemfelkeltésnek. Éppen ezért már most szólunk, hogy sokak számára felkavaró képek szerepelnek a posztban.

Azt, ugye, tudjuk, hogy bármely marketingtevékenységnek pusztán akkor van némi értelme, ha megmozgatja a közönséget, nyomot hagy, és sikerül elérnie, hogy percekkel, esetleg napokkal később is még az általa közvetített üzenetről legyen szó mind baráti beszélgetésekben, mind a médiában. A sokkolással megtűzdelt kampányoknak sokszor csupán ez a hangulatkeltés a fő célja. Az ügynökségek feladata nagyjából ki is merül abban, hogy - mint akár a jelen esetben - morális kérdéseket vessen fel, ébresztgetve a nagyközönség lelkiismeretét. Emellett persze nem lehetünk meggyőződve arról, hogy a kreatív, aki kitalálta a koporsó formájú cigarettás doboz design-t, a munka elvégzése közben maga is nem pöfékelt volna több jóízűt a monitor előtt. 

Különösen a társadalmi célú hirdetések kiemelt eszköze a sokkolás.

No, de ennyi bevezető után térjünk rá a poszt témájára: a valódi bőrből készült luxuskiegészítőkre. Úgyis mint krokodilbőr táska, aligátor pénztárca, netán kabát.

A PETA (People for Ethical Treatment of Animals) egy amerikai állatvédő szervezet, mely azt tűzte ki célul, hogy ráébressze az embereket az állatkínzások következményeire. Most az Ogilvy&Mather-t kérték fel egy ázsiai kampány kivitelezésére. Az ügynökség ötletét méltán nevezhetjük forradalminak, de megdöbbentőnek biztos. És pont ez volt a cél.

A megvalósítás részeként Bangkok egyik forgalmas luxus bevásárló áruházában nyitottak egy boltot, amelyben valódi bőrből készült termékeket helyeztek el. Aztán jöttek a vevők, és amit kaptak, azt soha nem fogják elfelejteni. Ilyet még a böllér nagyapád sem látott, mondanánk, és nem túloznánk. 

Amint az érdeklődők kinyitották a táskákat, pénztárcákat, megfordították az öveket, tényleg és igazán a bőr mögé láttak. Alvadt vér, hús, belső szervek "mosolyogtak" vissza. Biztonsági öveket bekapcsolni, most jönnek a képek. Mutatjuk:

bor1.jpg

Felkavaró képek!

Tovább Szólj hozzá!

Ne bántsátok az őzgidát!

2016/05/10. - írta: BDominika

Maradjunk a járt úton!

Az Országos Magyar Vadászkamara közleményben figyelmeztet bennünket, hogy kíváncsiságunk veszélyeztetheti a késő tavasszal, kora nyáron született őzgidákat:

Nem árva, nem beteg! Ne nyúlj hozzá!

Az indoklásban kifejtik, hogy az alig pár napos, esetleg pár hetes egyedek még nem képesek anyjukat követni, ha a veszély elől menekülni kell, így a remek álcázást nyújtó színükben bízva bokrokban, bozótban, magas fűben rejtőznek el. Ugyanígy tesznek, amikor az anyjuk "bevásárol", vagyis élelmet gyűjt magának.

blaumann_odon_gida_be.jpg

Forrás

A turistaösvényekről, illetve a járt útról letért természetbarátok ebben az időszakban gyakran bukkanhatnak ilyen módon magukra hagyott és árvának hitt őzgidára. A helyzet cukiságfaktora halmozottan magas, így aztán alig van ember, aki meg tudja állni, hogy a menekülésre képtelen és ezáltal elérhetővé vált állaton ne akarjon segíteni, vagy csak közelebbről szemügyre venni. 

Fontos azonban tudnunk, hogy amint megközelítjük az őzgidát, esetleg szarvasborjat, lenyomatokat hagyunk magunk után. A visszatérő suta érezni fogja a szagunkat, és ennek következtében minden bizonnyal el fogja utasítani a kicsinyét. Ezért minden esetben, amikor veszélyesen megkörnyékezünk egy gidát, gyakorlatilag kivégezzük. Ha pedig hozzá is érünk, a halálos ítélet visszavonhatatlan. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. egy több évvel ezelőtti felhívása arra is kitér, hogy nagyon sokan - pusztán jóindulattól hajtva - beviszik hozzájuk az árvának hitt állatokat. Ezzel a cselekedettel azonban végérvényesen megpecsételik szegény állat sorsát. A pár hetes egyedek ugyanis kizárólag anyatejjel táplálkoznak és ennek hiánya, illetve az őket ért nagy stressz miatt napokon belül elpusztulnak. 

2005-ös adat szerint a Budapesti Erdészet területén kb. 100 egyed született, ebből 10 került be a "gondos" erdőjárók jóvoltából a Budakeszi Vadasparkban, a 10 gidából azonban csak 1 maradt életben - még a szakszerű ellátás sem tudta az anyjukat (kár)pótolni.

ozgida_nagy.jpg

Forrás

Az erdészetek egyöntetűen azt kérik, hogy amennyiben úgy véljük, hogy valamilyen okból kifolyólag sérült vagy veszélyeztetett egyedre bukkantunk, vegyük fel velük a kapcsolatot, és a pontos lelőhely meghatározásával segítsük a munkájukat.

Nem csak az őzek, szarvasok miatt érdemes a kijelölt turistaútvonalakon haladnunk, ugyanis a magas fűben, bozótok alján fácánfészkeket is találhatunk.  

dsc_0026_1.JPG

Hasonlóan érzékeny helyzet a vaddisznóké, ahol azonban inkább mi járhatunk pórul. A kicsinye sírását messziről meghalló kifejlett állat támadhat, és a célpont ebben az esetben biztosan mi leszünk.

Minden frissen született állatnak megvannak a maga természetes ellenségei, ne váljunk még mi is azzá. 

A tanulság tehát: Figyeljünk a lábunk elé, maradjunk az ösvényen, és semmilyen körülmények között ne nyúljunk a magára hagyott őzgidához, szarvasborjúhoz!

 

 Forrás és bővebb tudnivaló:

http://www.omvk.hu/hirek/nem-arva,-nem-beteg!-ne-nyulj-hozza!.html

http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=13111

http://www.noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1521

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása