Itt minden szubjektív

Az eper 7 élete

2016/05/13. - írta: BDominika

Ha unod már porcukrosan

Az igazi ínyencek persze meg sem porcukrozzák, hanem beérik a gyümölcs természetes zamatával. Zamatról viszont csak akkor beszélhetünk, ha ízletes, napon érő termés akadt a kosarunkba. Csüggedésre azonban akkor sincs okunk, ha kevésbé ízes, érett gyümölccsel találjuk szembe magunkat. Ha már megtörtént a vásárlás (apropó, szoktatok piacon kóstolni?), és az a kiábrándító helyzet állt elő, hogy beleharapva a piros álomba csupán összeráncolt homlok a reakciód, ne keseredj, mosd meg az összes gyümölcsöt, szórj rá némi (0,5 kg esetén 2-3 evőkanál) barna nádcukrot, és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett kezdd el főzni. Kis idő múlva a gyümölcs levet ereszt, innentől már csak a türelmünkön múlik, mikor nyilvánítjuk késznek a szószt. Ha jó sűrűre, homogénebb állagúra szeretnéd készíteni, több ideig főzd! Az ilyen módon elkészült öntet kiváló kísérője mindenféle édes felfújtnak.

Ha azonban unod a szokványos elkészítési módokat és valami újdonságra vágysz, próbáld ki az alábbi variációkat is!

1. Eper-spenót saláta

Talán elsőre bizarrnak tűnik, de az eper spenóttal kimondottan jó párosítás. Egy feltétele mégis van a dolognak, zsenge spenóttal dolgozz! Adhatsz a salátához különféle magvakat, vagy más zöldségeket. Ez itt éppen egy avokádóval készült étel.

strawberry-and-avocado-spinach-salad1.jpg

Kép és recept: http://www.gimmesomeoven.com/avocado-strawberry-spinach-salad-with-poppyseed-dressing/

2. Limonádé

Kimondottan jót tesz az epernek a bodza-menta-citromfű-gyömbér kombó, vagy csak ezek közül ízlés szerint egy-egy. Az ezen a képen látható ital eperszirup hozzáadásával készült, ami akár a bevezetőben részletezett szósz pürésített és átszűrt verziója is lehet. Ehhez adjunk citromot, vizet, jégkockát, jól keverjük el, és máris ihatjuk a nyarat.

img_4707.JPG

Kép és recept: http://www.lincyscookart.com/2015/03/strawberry-lemonade.html

3. Süsd meg!

Nem csak más zöldségekkel, gyümölcsökkel, zöld fűszerekkel működik jól az eper kémiája, hanem sajtokkal is. Készíts grillezett sajtos szendvicset.

img_8202.jpg

Kép és recept: http://www.ambitiouskitchen.com/2015/04/roasted-strawberry-avocado-and-mozzarella-grilled-cheese/

4. Fagyaszd le!

Ha már mindenhogyan unod, és tele a kerted, tedd el a termést későbbre! A hidegebb napokon, ahogyan beköszönt az ősz, mikor már napok óta csak zuhog az eső, és minden nyálkás-ködös, hidd el, jól fog esni a mélyhűtőből kivett csemege. Azonban nem mindegy, hogyan fagyasztod le az érett gyümölcsöket. A megmosott epreket hagyd megszáradni, terítsd szét őket egy akkora tálcán, ami még befér a fagyasztód gyorsfagyasztó részébe. Miután megfagytak, már zacskózhatod is be őket, és mehetnek hónapokra a mélyhűtőbe. 

A fagyasztás másik, rögtön fogyasztható verziója természetesen a fagylalt vagy jégkrémkészítés. Ízlésednek megfelelően készíthetsz kásásabb sorbet-t vagy tejszínes édességet. Fagylalt készítéséhez nem feltétlenül van szükség gépre, ám a kész finomság így kétségkívül kevésbé lesz krémes állagú. Érdemes egyszerre kisebb adagot készíteni és a hozzávalókkal kísérletezni.

straw-ice-cream-181.jpg

Kép és recept: http://www.alattefood.com/homemade-strawberry-ice-cream/

5. Tekerd fel!

Nem a töltött piskótára gondolunk, bár egy epres-fehér csokis-mascarponekrémes változatnak szinte lehetetlen ellenállni. A megmosott és némi cukorral vagy mézzel édesített epret jó alaposan turmixold le. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és kend rá a masszát jó vékonyan. Aztán mehet is a sütőbe kb. három órára. Vigyázz, ne süsd, csak alacsony fokozaton szárítsd. Miután elkészült, vágj belőle csíkokat, papírostul, és tekerd fel kitűnő csemege a gyerekek uzsonnás dobozába is!

strawberryfruitrollups-shutterbean-61.jpg

Kép és recept: http://www.shutterbean.com/2015/strawberry-roll-ups/

6. Aszald!

Ha nincs aszalógéped, semmi baj, használd a sütődet. Az elkészült aszalvány száraz helyen jól tárolható, a későbbiekben pedig remek kiegészítője lehet a házi müzlinek.

9432182a430b189eec0449e2457085d8.jpg

Kép: https://www.facebook.com/NileAuto/photos/a.355343154636239.1073741872.276231179214104/356891187814769/?type=3&theater

7. Chutney

Némi lime, gyömbér, chia mag, és kész is e remek húskísérő. Szintén érdemes kisebb adagokat - különféle variációkban elkészíteni. Találd meg a család kedvencét!

821cd69e83b1934256ad860eb321133c.jpg

Kép és recept: http://www.ingeniouscooking.com/strawberry-chia-chutney

A fent említett 7 elkészítési mód csupán egy keskeny szeletkéje a lehetőségek tárházának. Határ a csillagos ég és a mi ízlésünk.

Tipp! Ma már hazánkban is számos helyen lehet a Szedd magad! program keretén belül közvetlenül a termelők földjéről beszerezni a piros csemegét. Mielőtt azonban útnak indulnátok, érdemes telefonon egyeztetni a megadott elérhetőségeken!

 

Faliújság a Facebookon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr138713304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.