Itt minden szubjektív

A skót Schindler: megtalálták Jane Haining végrendeletét

2016/09/14. - írta: BDominika

És vele együtt vagy hetven személyes fényképet

79467 - ez a szám volt a karjára tetoválva, mikor 1944. júliusában egy auschwitzi gázkamrában kivégezték.  A hivatalos jelentés ellenben arról szólt, hogy súlyos bélbántalmak szövődményeibe halt bele. Pedig életeket mentett meg.

874.jpg

Jane Haining 1932-ben érkezett Magyarországra Skóciából, és Budapesten kezdett missziós szolgálatba a skót episzkopális egyház által fenntartott főként zsidó és keresztény leányok számára létrehozott iskolában. A misszió keretein belül 400 gyermek kapott folyamatos ellátást, többen közülük árvák voltak. 

33cftr0yc9izvyvcix6yopbdlzbkk0.jpeg

1939-ben, amikor kitört a II. világháború, Haining éppen szabadságát töltötte Cornwallban, de a hírek hallatára azonnal visszautazott Budapestre az árváihoz és kötelességeihez. Mikor a náci csapatok elérték Magyarország határait, a misszió skót vezetése sürgetően hazahívta embereit. Így tettek 1944. májusában is, amikor már Budapestre tört a veszély. Haining is többször kapott figyelmeztető levelet, ám ő mindegyre azt hangoztatta, hogy nem hagyja magára a rábízott lányokat.

Ha ezeknek a gyerekeknek szükségük van rám a napsütéses napokon, mennyivel inkább a sötétebb órákban?

Heteken belül - egy feljelentés után - letartóztatták a Gestapo emberei. Az ellene szóló vádak rendkívül komolyak voltak: zsidók között dolgozott, sírt, mikor látta, hogy a lányai az előírt sárga csillagot viselik, a BBC rádió híradásait hallgatta, elbocsátotta a házvezetőnőjét, túl sok brit látogatója volt, aktívan politizált, brit hadifoglyokat látogatott és csomagokat is vitt nekik.

1024.jpg

A németek mindössze tizenöt percet hagytak neki a holmijai összeszedésére, azután lányai többségével együtt Lengyelországba, Auschwitz-Birkenauba szállították. Alig két hónappal ezután, 47 évesen itt vesztette életét.

A napokban megtalált végrendelet Edinburgh-ban került elő és mostantól a Skót Nemzeti Könyvtár tulajdonát képezi. A Haining személyes iratait és fényképeit tartalmazó doboz számos dokumentumot tartalmaz a misszionárius embermentő munkájáról, valamint több fényképet a misszió balatoni nyaralásairól. 

2315.jpg

A kézzel írott végrendeletből kiderül, hogy Haining tisztában volt helyzete súlyosságával, ennek ellenére sem mondott le a rábízott életek mentéséről. Ironikus módon az is kiderült, hogy bízott abban, hogy halála után legalább tisztességgel eltemetik. 

Haininget a skót Oscar Schindlerként is emlegetik, neve Schindler neve mellé van felvésve az izraeli Yad Vashemben. Haining az egyetlen nem zsidó származású skót, aki a Világ Igaza kitüntetést kapta meg. 

A videóban több "lánya" is megszólal

2010-ben a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján a Duna alsó rakpartjait az 1944-es nyilas terror idején emberéletek megmentésén fáradozó és a sajátjukat feláldozó háborús hősök nevére keresztelték át. Ennek értelmében a pesti oldalon a Lánchídtól az Erzsébet hídig tartó szakasz Jane Haining nevét viseli.

rakpartok.jpg

Kép

 Ez a poszt nem kommentelhető!

Forrás és képek:

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/sep/14/jane-haining-scotland-will-auschwitz-jewish-girls-holocaust-nazis-budapest

http://www.thenational.scot/news/the-scottish-schindler-ww2-missionary-jane-hainings-will-and-photographs-uncovered-in-church-archive.22350

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faliuujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr658818710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása