Itt minden szubjektív

Őszi szünet Szegeden

2015/10/27. - írta: BDominika

10 tipp, hogy élvezd a várost!

Rendkívül szerencsés fordulat, hogy a nemrégiben még esős, borongós napokat felváltotta a napos, igazi őszi, kiránduló idő. Még nagyobb szerencse, hogy most van őszi szünet, nem pedig két hete volt. Az durva lett volna.

Én most nagyon irigylem azokat, akik valahol a természetben barangolva töltik ezt a hetet, de az élet nem folyamatos méznyalás, így mi maradtunk itthon. Szegeden. Az Alföld legmélyebb bugyrában. Nem viccelek, tőlünk pár kilométerre, Tiszaszigeten található Magyarország legmélyebb pontja... Egy olyan családnak, ami rajong a hegyekért ez egy kisebb fajta csapás. 

A csillagok szerencsés állásának - és némi túlórának - köszönhetően azonban e blog írója abban a kivételesen luxus helyzetben van, hogy három gyermekével töltheti a szünet napjait. Apa dolgozik, nyilván. A logikus és önsegítő felnőtt lépés ebben a helyzetben az, hogy keverünk egy kis kalandot a megszokottba. Így aztán nyakunkba vesszük a várost és a környéket, megnézzük, amit eddig még nem, vagy amit már igen, de nagyon tetszett. 

Gyere velünk, kedves Olvasó, Te is csavarogni! Mert Szeged szép, Szeged jó! A napfény városa. Tényleg!

1. Vadaspark

Nem meglepő módon ezzel kezdünk. Ha gyerek van a családban, és már elég sokáig bírja a gyaloglást, vagy pont annyira kicsi, hogy még babakocsiból élvezi a kilátást, nyert ügyünk van. Hosszú program ugyanis végigjárni a rengeteg állatot, a nyakbancipelés és a Gyere már!-ozás egy idő után elveszi a látvány báját. Többek között van tigris, oroszlán, teve, zsiráf, fóka, valamint számtalan majom. Fontos infó: ha nem szeretsz megijedni, rettegni, félni, borzongani, október 31-én messzire kerüld az állatkertet, ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek... Mi szóltunk!

2. Füvészkert

A tök jó nap-ról sajnos lemaradtunk, de program híján is van épp elég látni való. Nem csak a hatalmas kert, de az üvegházak is számos pompával kápráztatnak el bennünket. A mocsári ciprus narancsvörös "lángban ég" éppen, a fák levelei az ősz ezer színében játszanak, minden természetfotós álma, hogy ilyen "kis" területen ennyi féle növényfajjal találkozzon. Jó hír a kisgyerekeseknek, húzható kiskocsit lehet bérelni a kertlátogatás időtartamára. 

dsc_0512.JPG

3. Fürdő

A Napfényfürdő Aquapolis 13 csúszdával várja a sikítozni szerető látogatókat. Ebből 9 beltéri. Azoknak viszont, akik a nyugisabb lazulást részesítik előnyben, nagy lelkesedéssel ajánlom a fürdő Csendes Wellness részét, ahol egészen biztosan nem ugrálnak melletted a medencébe, nem kiabálnak a füledbe, cserébe szanuák, gőzfürdő, jakuzzi, aromaszoba, és ami a legfontosabb: kültéri rönkszauna biztosítja a dolgos hétköznapoktól merev hátizmoktól való szabadulást. Ide viszont gyerekek nem léphetnek be! Azért ilyen nyugis. 

Ha valakinek nem lenne szimpatikus városunk fürdője, kiváló alternatívát kínál a közeli Mórahalom, és a másik irányba fekvő Makó is szuper fürdőivel.

4. Mártély

Ha szépet szeretnél látni, ajánlom Mártélyt. Hódmezővásárhely irányában 50 percnyi autóútra van Szegedtől. Az ártéri tanösvény 2,6 km hosszú, és varázslatosan szép, sőt, nem mindennapi látvánnyal ajándékozza meg az odalátogatókat. Vissza, Szeged felé pedig ejtsétek útba a Fekete Sas Kávéházat Hódmezővásárhelyen, elképesztően finom a fokhagyma krémlevesük, ami egészen biztosan jól fog esni a kirándulás után. Íme egy pár héttel ezelőtt készült kép, azóta már biztosan ezer színben pompázik:

dsc_0184.JPG

5. Somogyi-könyvtár

A Somogyi-könyvtár földszinti gyerekrészlegén minden ünnep, illetve iskolai szünet alkalmával játékos feladatokkal várják a kisiskolásokat. A srácok nagyon élvezik a könyvmoly feladványokat, no meg persze az érte kapott nyereményt is. A kisebbekkel lehet közben társasjátékozni, vagy babzsákba süppedve mesekönyvet olvasni. 

6. Móra Ferenc Múzeum - Afrika kiállítás

Ezt a kiállítást nem csak azért ajánlom, mert a Vadasparkkal ellentétben itt van elefánt is, hanem azért, mert ledőlhetsz egy maszáj házban is, míg a kölykök afrikai játékokkal játszanak. Ha végeztetek, megnézhetitek a múzeum aranygyűjteményét, vagy a “Házi szappanytól az arczkenőcsig” című néprajzi kiállítást is, ahol Dankó Pista feleségének fésülködő asztalában is gyönyörködhetünk. Csak mondom, hogy ezen feküdt a legendás zenész nem kevésbé legendás hegedűje. 

7. Reök palota - 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Mielőtt megnéznénk a díjnyertes fotókat, palotasétán is részt vehetünk. A program gyerekek számára is élvezhető, hiszen még mesét is hallgathatnak. A fő látványosság azonban - szerintem - a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás, ahol a szintén alföldi Máté Bence kócsagfotóit is láthatjátok. Már azért megéri - megint csak szerintem.

8. Városnézés mellé - Boszorkánysziget

Nem, még mindig nem Halloween. Hanem ártéri séta a Tisza mentén. Ha a Belvárosból közelítjük meg, utunk a felújított rakparton vezet, ahol immár vizuális akadály nélkül gyönyörködhetünk a lomha folyóban. Az Árvízi-emlékmű után kezdődhet erdei sétánk, és ha elég lassúak és szemfülesek vagyunk, számos gombafajt is szemügyre vehetünk. 

dsc_0162.JPG

9. Darvak

Még nincsenek sokan, de a Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében október 31-én indul az első darules. Lenyűgöző látvány, ahogy a darvak a Fehér-tó, vagyis éjszakai szálláshelyük felé húznak el a naplementében. Hangosak, kecsesek, méltóságteljesek, V-alakúak, ha részese leszel, sosem feleded!

10. Városi Műjégpálya

Aki szeret korizni, bizonyos időpontokban korcsolyát húzhat a lábára, és suhanhat a koripályán. Ha ilyen terveid vannak, mindenképp tájékozódj az őszi szünet alatti nyitva tartásról!

Gyertek Szegedre!

komment
süti beállítások módosítása